Cum sa joci poker ca incepator
Pokerul este unul dintre cele mai mai iubite jocuri de cărți din lume. Deși este un joc simplu, cu reguli ușor de învățat, ca să câștigi ai nevoie de îndemânare, iscusință, gândire strategică, cunoștinte de psihologie, și puțin noroc.
În continuare, vă vom oferi o listă detaliată a regulilor pokerului, reguli valabile în toate versiunile lui inclusiv Texas Holdem și Omaha.
Termeni folosiți în poker
Ante: reprezintă o sumă minimă pe care jucătorii sunt forțați să o depună înainte de începerea fiecărei runde.
All-in: este mișcarea pe care o faci atunci când pariezi toate jetoanele pe care le ai pe combinația de cărți din mână
Big și Small Blind: o altă formă de sumă forțată pe care primii jucători din stânga delearului trebuie să o dea înainte de începerea rundei. Cel mai aproape de dealer va da small blind, adică jumătate din big blind, iar jucătorul poziționat imediat în stânga lui va da big blind. Suma de big blind reprezintă pariul minim pe care fiecare jucător trebuie să-l depună pentru a-și juca cărțile.
Bluff sau blufat: o rundă de poker poate fi câștigată și cu cărți proaste. Atunci când vrei să iei potul cu o mână slabă, trebuie să-ți induci în eroare oponenții prin a paria mai mult decât trebuie făcându-i să creadă că ai cea mai bună combinație posibilă.
Call: este acțiunea care o faci atunci când plătești blindul sau pariul unui jucător dinaintea ta fără a mări suma (raise) sau a renunța la mână (fold).
Check: spui check atunci când vrei să vezi cartea următoare fără să pariezi și dacă nu s-au făcut pariuri înaintea ta.
Dealer: este poziția dinaintea small blindului. Dealerul se ocupă cu împărțitul și etalarea cărților și este ultimul care vorbește în timpul unei runde.
Cărți comunitare și cărțile de buzunar: Cele comunitare (community cards) sunt cele pe care dealerul le așează treptat pe masă. Toți jucătorii se folosesc de ele să formeze combinații cu cărțile din mână denumite cărți de buzunar (pocket cards).
Pot: este suma formată din pariurile fiecarei runde
Flop: reprezintă cele trei cărți așezate cu fața în sus de dealer după prima rundă de pariere
Turn: este a patra carte etalată pe masă
River: ultima carte așezată pe masă
Showdown - este acțiunea decisivă a jocului. În showdown, fiecare jucător își arată cărțile pentru a descoperi cine este câștigărorul.
Cum se joacă pokerul
Cele mai multe versiuni de poker se bazează pe același set de reguli, iar noi ne vom concentra mai mult pe cele întâlnite în Texas Holdem și Omaha. Singura diferență între aceste două variante de poker este că în Omaha primești patru cărți în mână, pe când în Texas Holdem primești două. Dacă înveți stilul lor de joc, celelalte versiuni nu-ți vor crea mari probleme. Înainte să înceapă runda. toți jucătorii sunt obligați să pună pe masă blindurile și ante-urile. Imediat după, dealerul împarte cărțile la toți jucătorii. Cei care vor să rămână în mână plătesc blindul sau fac raise. Cei care nu vor să joace cărțile primite, dau fold. Când toți jucătorii termină de pariat, dealerul așează flop-ul pe masă. Jucătorii se vor folosi de ele să-și formeze combinațiile cu cele din mână. Trebuie să menționăm că în Omaha, ai voie să folosești numai două dintre cărțile de buzunar.
Cea de a doua rundă de pariuri are loc după flop. Când aceasta se termină, dealerul așează turn-ul, urmată de a treia rundă de pariuri. După ce toți jucătorii pariază, dealerul etalează river-ul, urmată de ultima serie de pariuri. Jocul se încheie atunci când are loc showdown-ul iar combinația cea mai bună câștigă.
Combinații de cărți câștigătoare
În cele mai multe versiuni de poker, Asul este cea mai valoroasă carte, iar 2-ul cea mai slabă. După cum deja știm, nu toate combinațiile sunt câștigătoare. O pereche formată din două cărți de aceeași valoare nu are nici o șansă împotriva unei combinații formate din cinci cărți cu valori consecutive. De exemplu, AA nu învinge 2,3,4,5,6. În continuare, va prezentăm combinațiile câștigătoare de cărți, de la cele mai bune la cele mai puțin bune.
1.Royal Flush (chinta roială) - este cea mai bună formație. Ea este formată întotdeauna din 5 dintre cele mai mari cărți consecutive de acceași culoare și de aceeași suită. Exemplu: 10, J, Q, K, A de pică. Nicio o altă combinație din poker nu o poate învinge.
2.Straight Flush (chinta de culoare) - este alcătuită din 5 cărți consecutive din aceeași suită. Exemplu: 4, 5, 6, 7, 8 de treflă.
3.Patru cărți de același fel - Exemplu: 9, 9, 9, 9.
4.Full House - este formată din trei cărți la fel și o pereche. Exemplu: 6, 6, 6, 2, 2.
5.Flush - 5 cărți de aceeași culoare și suită fără a fi consecutive. Exemplu: 7, 10, Q, K, A de romb.
6. Straight - 5 cărți consecutive din suite diferite. Exemplu: 2(romb), 3(treflă), 4(pică), 5(treflă), 6(inimă)
7.Trei cărți de același fel - Exemplu: 10, 10, 10.
8.Două perechi - Exemplu: 4, 4, 8, 8.
9. O pereche - Exemplu: 3,3.
10. High Card - cartea cu valoarea cea mai mare din mână fără nicio altă combinație.
Acum ești pregătit pentru un joc de poker. Mult succes!