Cele mai importante schimbari la nivelul Codului Rutier in anul 2022
Codul Rutier reprezintă totalitatea legilor unui stat în legătură cu utilizarea căilor publice de transport, iar acesta trebuie respectat de toți participanții la trafic (pietoni, șoferi, bicicliști etc.). Acest grup de legi cuprinde norme legislative care reglementează nu doar regulile de circulație și detaliile legate de vehicule, ci și infracțiunile, contravențiile și sancțiunile pentru acestea.
Orice cetățean care dorește să dețină și să utilizeze în mod legal un permis de conducere trebuie să cunoască foarte bine Codul Rutier. Chiar dacă pentru examenul de obținere a permisului trebuie să înveți foarte bine acest set de reguli, trebuie să știi că educația ta nu se oprește acolo. În fiecare an se aduc schimbări Codului Rutier, iar orice șofer responsabil trebuie să fie la curent cu acestea pentru a nu pune în pericol ceilalți participanți la trafic. Cele mai recente modificări aduse codului anul acesta sunt următoarele:
1. Transportul copiilor în mașină
Cea mai recentă legislație în materie de siguranță a copiilor în autovehicule anulează regulile vechi conform cărora doar copiii cu înălțime de peste 150 cm și vârstă de peste 12 ani trebuie să poarte centura de siguranță și doar copiii sub 3 ani trebuie să fie transportați în dispozitive de reținere omologate.
Începând cu anul 2022, codul rutier actualizat nu mai permite ca transportul copiilor să fie făcut pe scaunul din față decât în mod excepțional. În cazurile rare în care doriți să transportați micuții pe scaunul din față trebuie să faceți acest lucru utilizând un scaun auto omologat atât pentru a fi utilizat cu fața la sensul de mers, cât și invers. Mai mult, airbag-ul trebuie să fie dezactivat.
Pentru copiii care nu au ajuns încă la înălțimea de 135 cm, indiferent de vârstă, trebuie să utilizați un dispozitiv de fixare omologat. Transportul copiilor se face obligatoriu pe bancheta din spate a autovehicolului. Mai mult, copiii cu vârsta mai mică de 3 ani trebuie să fie supravegheați de un alt adult în afară de șoferul mașinii pe toată durata călătoriei.
2. Comportamentul agresiv la volan și vitezomanii
Tot anul 2022 a adus eliminarea articolului din Codul Rutier care definea comportamentul agresiv la volan și prevedea sancținarea soferului prin suspendarea permisului timp de 30 de zile. Indiferent de această regulă, conducătorii auto ar trebui să fie temperați atunci când sunt la volanul oricărui autovehicul, indiferent de prezența, vârsta sau numărul celorlalți pasageri. Dacă vei reuși să rămâi calm pe șosea indiferent de ce se întâmplă în jurul tău îți vei diminua considerabil șansele de a fi implicat în evenimente neplăcute pe durata călătoriei.
În ceea ce privește sancțiunile pentru depășirea vitezei legale, vitezomanii prinși cu mai bine de 70km/oră peste limita maximă admisă primeau dovada cu drept de cirulație ulterior suspendării permisului. După noile schimbări, aceștia primesc dovada fară dreptul de a se urca din nou la volan. Mai mult, șoferii care circulă cu mai bine de 200km/oră pe autostradă vor primi doar o amendă de 650 de lei, fără suspendarea permisului pentru 4 luni.
3. Distragerile în trafic
Șoferii distrași care vor trece pe culoarea roșie a semaforului vor suferi, începând de anul acesta, suspendare permisului de conducere pentru o perioadă de 60 de zile. Aceeași pedeapsă se aplică și celor care utilizează telefonul mobil la volan și celor care depășesc coloana de vehicole oprită la semafor sau la trecerile de cale ferată. Comparativ cu vechiul Cod Rutier, această sancțiune dublează practic perioada în care șoferul rămâne fără carnet de conducere.
De asemenea, modificările Codului Rutier majorează perioada de pedeapsă prin suspendarea permisului de conducere la 90 de zile în cazul celor care nu respectă semnalele și dispozițiile polițistului rutier în trafic.
Este adevărat, nu e ușor să înveți toate detaliile unui complex de legi cum este Codul Rutier și să încerci să fii la curent cu toate modificările an de an. Chiar și așa, să fii la curent cu toate aceste informații reprezintă un efort minim atunci când ne gândim la tragediile care se pot întâmpla pe șosea în cazul necunoașterii lor. Nu doar tehnologia avansează și ne oferă mașini din ce în ce mai puternice, ci și noi trebuie să devenim mai responsabili în demersurile noastre pentru siguranță pe drumurile naționale.
Recomandari
Newsletter Ele.ro
Atentie la "seducatori"
- person
""nu vreau decat un colt de cer sa cada pe pamant...""