Ce semnificatie au pandantivele Martisoarelor?

Ce semnificatie au pandantivele Martisoarelor?
  calendar_month        
Sosirea primăverii este vestită de renaşterea naturii, florile încep să capete din nou viaţă, iar animalele ies din văzduh. Mărţişorul este prima sărbătoare de deschidere a anotimpului renaşterii pe 1 martie.

În mod tradițional, Mărțișorul se prinde în piept sau la mână înainte de răsăritul soarelui, în zorii zilei. Purtat la încheietura mâinii sau în piept, șnurul în firicele de alb și roșu capătă semnificații aparte. Albul semnifică masculinitatea, rațiunea și sobrul asociat masculinității, iar roșul simbolizează feminitatea, senzualitatea, iubirea, bucuria de a trăi.

De asemenea, se spune că persoana care poartă mărțișor mai multe zile consecutiv, în perioada 1- 9 martie (în funcție de zona mărțișorul se poartă pe toată perioada lunii martie, până la Florii, până la sărbătoarea Sfântului Gheorghe sau până la zărirea primului copac înflorit) va avea noroc tot timpul anului. Pentru persoana respectivă, restul anotimpurilor vor fi precum primăvara. Pline de speranță, de început, de căldură, de optimism.

Semnificația pandantivelor

Cele mai frumoase mărțișoare handmade sunt cele tradiționale, datorită semnificațiilor profunde pe care le au. Când dăruiești sau când primești un mărțișor, trebuie să te gândești și la mesajul pe care îl poartă:

Bănuțul – este simbolul soarelui, al roadelor și al bogăției; cine primește un bănuț de argint se bucură de un an cu multe împliniri.

Trifoiul cu patru foi – aduce noroc și sănătate și se numără printre cele mai îndrăgite mărțișoare de la noi; se dăruiește pentru prosperitate și pentru șanse noi celor care au nevoie de ele.

Buburuza – este simbolul primăverii și al bucuriei; culoarea ei roșie amintește de tinerețe, veselie și fertilitate; popular, buburuza mai era denumită Măriuța popii sau Vaca Domnului și avea un rol deosebit în ritualurile magice de găsire a iubirii; fetele tinere de la sate luau primăvara o buburuză în palme și îi cântau: ”mămăruță-ruță / suie-mă-n căruță / și unde vei zbura / acolo m-oi mărita!”

Potcoava – este unul dintre cele mai vechi și frumoase mărțișoare de la noi, potcoava având numeroase semnificații mistice: protejează casa, protejează sănătatea și bogățiile celui care o poartă, aduce noroc și alungă relele și ghinionul.

Ghiocelul – simbol vechi al curajului, al tinereții și al biruinței naturii asupra zăpezii; este totodată un simbol al speranței și este un mărțișor deosebit care exprimă dragostea;



Coșarul – un simbol mai nou al norocului, care și-a păstrat semnificația, chiar dacă meseria lui a dispărut; coșarul apără casa și aduce noroc chior în calea celui care îl întâlnește.

Cheia – reprezintă împlinirea idealurilor și are darul să deschidă ușa spre un drum mai bun, cu bucurie și sănătate.

Ancora – este simbol al credinței, al fidelității și al rezistenței.

Steaua – se numără și ea printre cele mai vechi și frumoase mărțișoare românești, fiind un simbol al speranței, al credinței și al împlinirilor.

Legenda Babei Dochia

Totodată, din 1 martie şi până în 9 martie se aleg babele, iar cum va fi vremea în ziua aceea, aşa va fi şi anul celui care şi-a ales-o. Începutul primăverii este strâns legat de momentul morţii şi naşterii simbolice a unei zeităţi feminine autohtone: Baba Dochia. Pentru partea Munteniei şi Moldovei, spun etnologii, Baba Dochia este un personaj foarte aprig, o femeie rea, care tot timpul o ceartă pe nora ei, obligând-o la tot felul de activităţi imposibil de realizat în condiţii normale. De exemplu, să spele o lână albă până devine neagră şi una neagră până devine albă.

Există şi alte variante ale mitului Babei Dochia, una dintre ele fiind „Traian şi Dochia“, despre care criticul literar George Călinescu spunea că este „rezultatul unei întregi experienţe de viaţă a poporului român“. Se spune că Dochia ar fi fost fiica regelui dac Decebal, care s-a îndrăgostit de Traian, cuceritorul Daciei. Urmărită fiind de trupele lui Traian, ea se ascunde pe muntele sacru, Ceahlău, împreună cu oile. Este ajutată de Maica Domnului, care o transformă împreună cu turma sa într-un complex de stânci, mai spune legenda.

În vechile obiceiuri româneşti, de 1 Martie nu se muncea, în caz contrar Baba Dochia aducând vreme friguroasă în următoarele zile ale lui Mărţişor sau necazuri, mai ales asupra femeilor. Ziua de 9 martie, când ar fi murit Dochia, este considerată graniţa dintre anotimpul friguros şi cel călduros.

Dacă vrei un mărțișor original, intră și tu pe Pami.ro și alege dintr-o varietate de modele!



Recomandari