Beneficiile consumului de sfecla: previne cancerul si alte boli grave

Beneficiile consumului de sfecla: previne cancerul si alte boli grave
  calendar_month        
Cu un gust dulceag si o culoare care iti imbie vazul, sfecla rosie este o adevarata comoara pentru sanatatea ta.

O poti consuma cruda, sub forma de suc, o poti prepara la cuptor sau poti face o minunata salata cu sfecla rosie fiarta, stropita din belsug cu suc de lamaie.

Sa nu mai vorbim despre ciorba de sfecla rosie, care furnizeaza organismului tau o serie de vitamine si minerale esentiale.

Inainte de a-ti prezenta bolile pe care le poti preveni printr-un consum regulat de sfecla rosie, am vrea sa stii ca aceasta legume este o sursa excelenta de vitamine (A, B, C, E, K), minerale (magneziu, fosfor, fier, calciu, potasiu, magan) si fibre.

Sfecla previne cancerul

Dintre toate legumele, despre sfecla se spune ca are cea mai eficienta actiune antitumorala si poate preveni dezvoltarea cancerului. Unul dintre cei mai faimosi terapeuti, Rudolf Breuss, sustine ca persoanele care tin o cura de 42 de zile cu sucuri proaspete de legume, printre care si suc de sfecla rosie, poate preveni leucemia, cancerul pulmonar si cel gastric.

Sfecla scade riscul bolilor cardiovaculare

Nitratii din sfecla rosie reduc tensiunea arteriala si te protejeaza cu succes impotriva bolilor cardiovasculare. Circulatia sangelui este mult imbunatatita printr-un consum constant de sfecla rosie, astfel ca daca vrei sa ai o inima sanatoasa, trebuie sa incluzi aceasta leguma in alimentatia ta.

Sfecla previne bolile hepatice

Sfecla contine ingrediente active care contribuie la regenerarea celulelor ficatului si impiedica dezvoltarea bolilor hepatice. Sucul de sfecla rosie, de exemplu, este un detoxifiant excelent pentru ficat, deoarece topeste grasimile acumulate la nivelul lui.

Sfecla previne formarea varicelor

Varicele reprezinta dilatari ale venelor si, pe langa faptul ca au aspect inestetic, provoaca dureri. Specialistii sustin ca un consum regulat, dar moderat de sfecla poate preveni formarea varicelor, prin imbunatatirea circulatiei sangelui.

Sfecla combate anemia

Daca ai stari anemice, este bine sa consumi regulat sfecla. Datorita continutului ridicat de fier, aceasta leguma poate combate anemia si iti poate imbunatati conditia fizica.

Sfecla combate problemele gastrointestinale

Sfecla are un continut ridicat de fibre (80%) si te ajuta sa combati problemele gastrointestinale, astfel ca daca ai un tranzit intestinal lent, este bine sa consumi suc de sfecla sau salata de sfecla fiarta.

Contraindicatii in consumul de sfecla

Daca suferi de diabet, consumul de sfecla rosie nu iti este recomandat, deoarece furnizeaza organismului o cantitate destul de mare de zahar. De asemenea, daca suferi de afectiuni ale rinichilor sau ale vezicii biliare, este bine sa consulti un medic inainte de a urma o cura cu sfecla, deoarece leguma contine oxalati, compusi care, in cantitati mari, se pot cristaliza si pot favoriza formarea nisipului sau a pietrelor la rinichi.

Medicii sustin ca un consum prelungit de sfecla rosie poate modifica usor culoarea urinei, aceasta dobandind o nuanta rosiatica. Manifestarea este cunoscuta sub denumirea de beturie si nu semnaleaza o boala. Mai trebuie sa stii ca un consum exagerat de sfecla este contraindicat, deoarece poate cauza paralizia temporara a corzilor vocale.

Tu stiai ca sfecla are atat de multe beneficii pentru sanatatea ta?

Autor: Laura Galan



Recomandari