Spondiloza cervicala: ce este, care sunt simptomele si ce optiuni de tratament exista?

Spondiloza cervicala: ce este, care sunt simptomele si ce optiuni de tratament exista?
  calendar_month        
Se întâmplă să ai dureri frecvente de gât, umeri, să simți amorțeală sau furnicături la nivelul membrelor? Uneori simți că ești rigid și că nu mai poți mișca prea bine?

Ei bine, s-ar putea ca acestea să fie semnele unei afecțiuni comune, dar adesea subestimate, numită spondiloză cervicală. Află din acest articol ce este, care sunt cauzele și simptomele, ce opțiuni de tratament există, dar și cum poate fi prevenită -în cazul în care nu s-a instalat.

Ce este spondiloza cervicală?

Spondiloza este o afecțiune degenerativă a coloanei vertebrale, care afectează discurile intervertebrale și articulațiile din jurul acestora. Ea poate afecta orice parte a coloanei vertebrale, dar este mai frecventă în zona gâtului (cervicală) și a spatelui (lombară).

Practic, spondiloza implică degenerarea și uzura progresivă a discurilor intervertebrale, care sunt structuri ce acționează ca amortizoare între vertebre. Pe măsură ce aceste discuri se deteriorează, pot apărea modificări ale oaselor și articulațiilor, cum ar fi formarea de osteofite (ciocuri osoase) și îngroșarea ligamentelor. Aceste modificări pot duce la compresie a nervilor și a măduvei spinării, cauzând durere, rigiditate și alte simptome asociate cu spondiloza.

Deși spondiloza este adesea asociată cu îmbătrânirea, ea poate fi influențată și de alți factori, cum ar fi leziunile anterioare, postura incorectă, predispoziția genetică și stilul de viață sedentar.

Care sunt cele mai comune simptome ale spondilozei cervicale?

Spondiloza poate prezenta o varietate de simptome, care pot varia în funcție de localizarea și gravitatea afecțiunii. Iată câteva dintre cele mai comune simptome asociate cu spondiloza:

1. Durere și rigiditate. Durerea este un simptom frecvent al spondilozei și poate fi resimțită în zona gâtului, a umerilor, a spatelui sau a regiunii lombare. Aceasta poate fi mai pronunțată dimineața sau după perioade lungi de stat în aceeași poziție. Rigiditatea în zona afectată poate face mișcarea dificilă și poate limita mobilitatea.

2. Durere în brațe sau picioare. Spondiloza cervicală poate provoca o compresie a nervilor care se ramifică din coloana cervicală, ceea ce poate determina durere extinsă în brațe sau chiar în picioare. Această durere poate fi însoțită de furnicături, amorțeală sau slăbiciune în membrele afectate.

3. Cefalee. Sunt persoane cu spondiloză cervicală care pot experimenta cefalee, cauzată de tensiunea musculară sau de compresia nervilor în zona cervicală.

4. Slăbiciune musculară. Compresia nervilor poate duce la slăbiciune musculară în membrele afectate, ceea ce poate afecta capacitatea de a efectua activități zilnice.

5. Pierderea flexibilității și a mobilității. Pe măsură ce afecțiunea progresează, spondiloza poate duce la pierderea flexibilității și a mobilității în zona afectată, ceea ce poate afecta calitatea vieții și capacitatea de a efectua anumite activități.Este important să consulți un medic dacă experimentezi oricare dintre aceste simptome, deoarece diagnosticul și tratamentul precoce pot ajuta la gestionarea afecțiunii și la reducerea riscului de complicații pe termen lung.

Ce opțiuni de tratament există în această afecțiune?

Când vine vorba de gestionarea spondilozei cervicale, există mai multe opțiuni de tratament disponibile. Medicamentele antiinflamatoare pot fi prescrise pentru a reduce inflamația și a ameliora durerea asociată cu această afecțiune. Totuși, pentru a aborda cauza de fond și a îmbunătăți mobilitatea și flexibilitatea coloanei cervicale, terapia fizică și kinetoterapia sunt adesea recomandate. Kinetoterapia, în special, implică exerciții și mișcări concepute pentru a întări mușchii și ligamentele din jurul coloanei vertebrale, ceea ce poate reduce durerea și disconfortul pe termen lung.

Cum previi spondiloza cervicală?

În timp ce spondiloza cervicală poate fi inevitabilă pentru unii, există măsuri pe care le poți lua pentru a reduce riscul de a dezvolta această afecțiune sau pentru a încetini progresul ei.

Menținerea unei posturi corecte este esențială, astfel încât să nu suprasoliciți gâtul și spatele. Evitarea pozițiilor și a activităților care pun presiune excesivă pe coloană vertebrală te poate ajuta să menții sănătatea acesteia.
De asemenea, adoptarea unui stil de viață activ, care include exerciții regulate pentru întărirea mușchilor și ligamentelor, poate juca un rol crucial în prevenirea spondilozei cervicale.

În concluzie, spondiloza cervicală poate fi o provocare, dar cu tratament adecvat și măsuri preventive, poți gestiona simptomele și îmbunătăți calitatea vieții.

Nu ezita să consulți un medic dacă simți orice disconfort sau durere la nivelul spatelui sau al membrelor, iar dacă primești recomandarea unor exerciții speciale, poți solicita kinetoterapie la domiciliu la Cabinetul de recuperare medicală FizioLife Medica din București, unde vei găsi specialiști cu vastă experiență în servicii de kinetoterapie sau alte servicii conexe.


Recomandari