Sfaturi pentru o hidratare corespunzatoare

Sfaturi pentru o hidratare corespunzatoare
  calendar_month     photo_cameraShutterstock    
O hidratare adecvata este esentiala pentru mentinerea starii de sanatate si pentru o buna functionare a organismului. Desi subestimata de majoritatea populatiei, hidratarea adecvata ajuta la metabolizarea substantelor nutritive, la eliminarea reziduurilor din organism, la mentinerea sanatatii pielii si la combaterea stresului oxidativ. Iata cateva recomandari simple si practice, pentru a-ti aminti sa bei apa cat mai des.

1. Stabileste un obiectiv zilnic privind consumul de apa

Primul pas in asigurarea unei hidratari adecvate este sa iti propui un obiectiv zilnic, pe care sa il atingi. Poate fi vorba despre clasicele 8 pahare de apa baute zilnic, despre sticle cu apa de izvor pregatite din weekend sau despre un recipient special, in care masori apa pe care trebuie sa o bei in ziua respectiva - important este sa functioneze pentru tine si sa te ajute sa te hidratezi suficient.

Nevoile individuale in materie de hidratare adecvata variaza in functie de numerosi parametri, de la greutatea individuala pana la nivelul de activitate fizica sau conditiile meteorologice. Tine cont de toti acesti parametri, in stabilirea obiectivului!

2. Consuma si alimente bogate in apa

Unele persoane intampina dificultati in a consuma cele 8 pahare de apa pe zi; in cazul lor, integrarea in dieta a fructelor si legumelor cu un continut ridicat de apa este mai eficienta. Pepenele, castravetii, citricele, rosiile, legumele cu frunze verzi sunt optiuni excelente pentru a sustine hidratarea organismului; asadar, include-le in dieta zilnica!

3. Implementeaza o rutina a consumului de apa

Un mod eficient de a-ti aminti sa bei apa este sa stabilesti o rutina clara in acest sens. De exemplu, poti seta o alarma pe telefon, care sa iti aminteasca de paharul cu apa din ora in ora. Exista numeroase aplicatii pentru monitorizarea consumului de apa de peste zi. Poti implementa obiceiul de a bea un pahar cu apa dimineata, imediat dupa trezire, in fiecare pauza de lucru sau in alte momente de pe parcursul unei zile.

4. Alege apa de calitate

Calitatea apei pe care o consumi este la fel de importanta precum cantitatea. Bea doar apa potabila; daca ai indoieli referitoare la potabilitatea acesteia, cumpara apa imbuteliata. Apa de la robinet este, de multe ori, o solutie buna, dar ea poate contine impuritati sau poate fi tratata in exces. Mai ales atunci cand calatoresti, fii extra atent la calitatea apei pe care o bei. Filtrele pentru apa sunt o solutie practica pentru a imbunatati calitatea apei de acasa ori de la birou. Ia-le in calcul - exista variante fixe, instalate la robinet, precum si solutii portabile, de tipul canilor filtrante.

Daca nu iti place sa bei apa - nu iti este niciodata sete ori te deranjeaza lipsa de gust sau gustul pe care il are apa, exista un truc simplu: apa fructata. Evita apa cu arome din comert - este plina de zahar si arome artificiale - si prepara-ti propria apa fructata, adaugand cateva felii de lamaie, portocale, fructe de padure, pepene sau chiar felii de castravete. O aroma subtila te poate incuraja sa te hidratezi mai bine.

5. Mentine echilibrul electrolitilor

Consumul de apa este esential, dar la fel de important este si echilibrul electrolitilor din organism. Sodiul, potasiul si clorul asigura functionarea adecvata a celulelor, inclusiv a inimii si a sistemului nervos. Mentine acest echilibru, consumand alimente bogate in electroliti - de pilda, banane pentru potasiu - si evita sa exagerezi in ceea ce priveste consumul de apa. Retine: cele 8 pahare de apa trebuie raspandite uniform pe parcursul zilei, nu baute la repezeala, in cateva ore, ca sa „iti iei de-o grija”.



Asculta-ti corpul, atunci cand vine vorba despre hidratarea adecvata. Setea este un semnal important al nevoii de apa si apare atunci cand exista deja un anumit grad de deshidratare. Fii atent la aspecte precum culoarea urinei, uscaciunea gurii si a buzelor, nivelul de energie, elasticitatea pielii, pentru a-ti ajusta consumul de apa.




Recomandari