Rolul unui aparat dentar in patologiile de malocluzie

Rolul unui aparat dentar in patologiile de malocluzie
  calendar_month        
Tratamentului cu aparate ortodontice mobile poate fi deosebit de importantă pentru cei care își doresc un zâmbet frumos și un aliniament corect al dinților. Aceste aparate, cunoscute și sub denumirea de plăci ortodontice sau aparate dentare, sunt concepute pentru a corecta diferite probleme ale cavității bucale.
Așadar, un aparat dentar face parte din implicațiile ortodontice.

Ce reprezintă de fapt ortodonția?

Ortodonția este o ramură a stomatologiei care se ocupă de studiul, tratamentul și prevenirea tulburărilor de dezvoltare a dinților și a maxilofacialului în ansamblu. Cu alte cuvinte, principalul obiectiv al ortodonției este corectarea mușcăturii și alinierea dinților. Pentru a atinge acest scop, ortodontul trebuie să mute dinții pacientului din poziția incorectă în cea corectă, folosind dispozitive ortodontice speciale. Acestea pot fi fie mobile, fie fixe.

Ce sunt dispozitivele ortodontice mobile?

Un aparat ortodontic este considerat mobil atunci când pacientul îl poate scoate și îl poate reintroduce în cavitatea orală fără intervenția ortodontului la un cabinet stomatologic. Toate aparatele ortodontice mobile sunt selectate strict individual. Acestea trebuie să fie scoase în timpul periajului dentar și al mesei. De obicei, aceste aparate mobile sunt utilizate pentru corectarea mușcăturii la copii cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, în timp ce schimbul dintre dinții de lapte cu dinții permanenți nu este încă finalizat.

Când se folosesc aparatele ortodontice mobile în tratamentul ortodontic?

Pentru tratamentul și prevenirea mușcăturii incorecte la copii în intervalul de la 7 la 12 ani, se folosește un aparat dentar mobil. Totodată, la adolescenți pentru tratament preliminar, pentru a pregăti pacientul pentru un tratament ulterior mai rapid și mai eficient cu brackeți precum și în timpul perioadei de contenție pe timp de noapte, pentru menținerea și stabilizarea rezultatului tratamentului cu aparat fix.

Avantajele tratamentului ortodontic cu aparate mobile

Avantajul major al acestora este că pot fi îndepărtate, ceea ce este foarte convenabil pentru menținerea unei igiene bune și pentru a mânca confortabil. Nu au un impact negativ asupra smalțului dentar și gingiilor, deoarece nu cauzează probleme de igienă. Sunt selectate sau fabricate individual pentru pacient, astfel încât aparatul să se potrivească bine în cavitatea orală și să nu provoace disconfort inutil. Pot fi ajustate pe măsură ce pacientul crește.

Cum să porți corect aparatul dentar?

Trebuie să porți aparatul ortodontic mobil strict conform schemei prescrise de ortodontul tău. În majoritatea cazurilor, acestea trebuie purtate 24/7, fiind îndepărtate doar pentru igienă și pentru a mânca. Pentru plăcile cu șurub, trebuie să rotești șurubul la un unghi necesar la câteva zile, conform schemei dezvoltate de ortodontul tău. Plăcile simple pentru ambele arcade și aparatele de antrenament trebuie purtate câteva ore pe zi și pe timpul nopții, iar aparatele de contenție - doar pe timpul nopții.Adaptarea la purtarea aparatului dentar mobil durează aproximativ 2-4 săptămâni. Durata tratamentului este determinată individual, dar în general, tratamentul cu aparat mobil durează mai mult decât cel cu aparat fix, datorită faptului că forțele aplicate asupra dinților sunt extrem de mici. În schimb, perioada de contenție după tratamentul cu aparate ortodontice mobile va fi mai scurtă.

Ce tipuri de malocluzie pot fi rezolvate cu aparatul ortodontic mobil?

Se pare că plăcile ortodontice au o construcție simplă, dar ele joacă un rol absolut indispensabil în corectarea malocluziilor la copii. Recomandăm să începi tratamentul ortodontic cu aparatul dentar mobil la vârstă fragedă. Acest lucru este deosebit de important în cazul malocluziilor grave, deoarece chiar dacă placa nu va elimina necesitatea tratamentului cu ataşamente, cu siguranță va proteja împotriva necesității intervenției chirurgicale.

Iar etapa următoare a tratamentului ortodontic cu atașamente va fi mai ușoară și mai scurtă. Prescrierea corectă a aparatului dentar mobil de către ortodont și purtarea lui regulată se recomandǎ în următoarele cazuri:

- malocluzia adâncă, când arcada superioarǎ acoperǎ prea mult arcada inferioarǎ;
- lipsa închiderii completă a dinților - malocluzie deschisă;
- discrepanța dintre maxilarul superior și inferior;
- deviația mandibulară fațǎ de maxilarul superior:
- varietate de anomalii ale poziției dinților - plasarea în afara arcadei dentare, rotirea, înclinarea excesivă;
- înghesuirea, arcada dentară îngustă sau, dimpotrivă, prea largă.

În același timp, trebuie să ne amintim că tratamentul cu o placă dentară, chiar și cea mai complexă din punct de vedere al construcției, este de câteva ori mai ieftin decât tratamentul cu orice sistem de brackeți ortodontici.

În același timp, la fel de important ca un aparat dentar, este și un implant dentar, atunci când un dinte sau mai mulți sunt absenți. Acesta joacă un rol esențial în înlocuirea dinților lipsă, restaurând funcționalitatea și estetica zâmbetului. Prin integrarea armonioasă în structura osoasă a maxilarelor, implantul dentar oferă o soluție durabilă și naturală pentru restabilirea unei danturi complete.

Acum este evident faptul că este esențial să consultați un ortodont pentru a determina dacă aparatele ortodontice mobile sunt potrivite pentru nevoile tale și pentru a dezvolta un plan de tratament personalizat. De asemenea, este important să urmezi cu strictețe instrucțiunile ortodontului privind îngrijirea și utilizarea corectă a aparatelor ortodontice mobile pentru a asigura succesul tratamentului.

Un aparat dentar joacă un rol crucial în corectarea malocluziilor și îmbunătățirea aliniamentului dentar, contribuind la obținerea unui zâmbet sănătos și atrăgător. Prin utilizarea sa corespunzătoare sub îndrumarea unui specialist, acest dispozitiv ortodontic poate oferi beneficii semnificative pentru sănătatea și estetica danturii.


Recomandari