Profilaxia dentara - pentru sanatatea ta orala
history_edu redactia ele.ro calendar_month 05 Mai 2022, 17:24
Profilaxia dentară se referă la toate metodele de îngrijire acordate dinților sau gingiilor pentru a preveni apariția unor boli specifice. Aceste îngrijiri se pot referi atât la măsurile luate acasă, de către pacient, cât și la măsurile speciale luate în cabinetul stomatologic, în funcție de natura tratamentului.
Importanța profilaxiei dentare este foarte mare, deoarece aceasta ajută la prevenirea cariilor, la evitarea apariției afecțiunilor gingivale sau la alte probleme de sănătate orală care pot apărea în orice moment și care pot provoca disconfort sau durere.
Programează-te la consultații stomatologice preventive
Este foarte important să ai în vedere toate măsurile de profilaxie indicate de medicii specialiști. Cu siguranţă nu vei dori să aştepţi până când vei avea o problemă dentară extrem de dureroasă pentru a consulta medicul dentist. O consultaţie de rutină îţi va oferi şansa de a beneficia de sfaturi individualizate în funcţie de nevoile tale de la un profesionist care va ține cont de toți factorii de risc specifici.
În funcție de situația personală, poate fi nevoie fie să schimbi obiceiurile alimentare, fie să optezi pentru produse noi sau pentru noi proceduri de igienă dentară, să cauți ajutor pentru a renunța la fumat sau diverse alte măsuri posibile.
Importanța profilaxiei pentru sănătatea orală
Profilaxia dentară este esențială nu numai pentru pacienții predispuși la carii și probleme dentare, ci și acelora care nu prezintă nicio tulburare aparentă. O îngrijire preventivă poate fi mult mai puțin costisitoare, motiv pentru care este bine să nu mai aștepți apariția problemelor dentare pentru a face o programare la un consult de specialitate. De exemplu, un consult preventiv te poate ajuta să identifici momentul oportun pentru a face un implant dentar, deoarece nu întotdeauna este posibil acest lucru.
Tratament profilactic
În funcție de nevoile pe care le are fiecare pacient, medicul stomatolog poate efectua mai multe tipuri de tratament. Poate fi vorba despre un simplu, dar extrem de important detartraj al dinților pentru a elimina depunerile de tartru și pentru a limita sensibilitatea dinților, sângerarea gingiilor sau chiar pierderea dinților.
În același timp, în cazuri mai grave poate fi vorba despre înlocuirea sau plasarea unei obturații în cazul unei carii sau în cazul unei fisuri, mai ales dacă compoziția veche este învechită sau chiar nu există.
Pentru a preveni formarea cariilor și pentru a întări smalțul, medicul poate face o aplicare de fluor pe suprafața dinților. Pe lângă faptul că profilaxia dentară te poate ajuta să ai un zâmbet frumos, aceasta este și un pilon extrem de important al unei bune sănătăți orale.