Mihaela Bilic recomanda "10 fructe si legume pe care NU merita sa le cumparam BIO"
Potrivit statisticilor, tot mai multi romani au devenit mai atenti la alimentatie. Sunt dornici sa cumpere produse BIO, pentru a-si proteja sanatatea, insa foarte multi comercianti au exploatat aceasta tendinta, iar produsele bio ajunse la raft au preturi foarte mari.
Nutritionistul Mihaela Bilic a explicat pe pagina sa de socializare la ce trebuie sa fim atenti atunci cand alegem produse bio.
"In cautarea unui stil de viata sanatos, tot mai multi consumatori au inceput sa se orienteze spre produsele BIO. La randul lor producatorii din industria alimentara au incurajat si exploatat aceasta tendinta aducand pe rafturi o gama infinita de produse cu eticheta BIO- de la cereale si biscuiti la ceaiuri si cosmetice.
Promovate ca avand calitati nutritionale superioare si fiind cultivate fara ingrasaminte si pesticide, aceste produse au un pret pe masura. Insa nu intotdeauna investitie financiara merita, mai ales cand putem consuma produse locale, de sezon, obtinute prin metode responsabile si NEintensive de productie.
Dintre cele 43 de categorii de fructe si legume prezente in Ghidul pesticidelor, cele 10 produse care urmeaza au o incarcatura de pesticide foarte redusa chiar si atunci cand sunt cultivate prin metode conventionale, deci sunt sigure pentru consum si in varianta ne-BIO:
legume - broccoli, vinete, varza, ceapa, sparanghel
fructe - banane, kiwi, mango, ananas, avocado.
Anumite fructe si legume necesita cantitati mai mari de pesticide fata de altele, de aceea merita sa cheltuiti in plus pentru varianta BIO (agricultura biologica) in cazul urmatoarelor 10 produse:
legume - ardei gras, telina, salata, spanac, cartofi
fructe - mere, pere, piersici, capsuni, struguri.
Dincolo de polemica BIO/ne-BIO, un pericol mult mai mare pentru sanatatea noastra il pot reprezenta OMG-urile (organismele modificate genetic). Intr-o lume in care semintele sunt ameliorate genetic ca sa reziste la boli si paraziti, este greu de identificat ce produse mai sunt in prezent ca odinioara- mai ales ca si la capitolul “etichete”, legislatia este deficitara. In concluzie, singurul criteriu de alegere a unui produs de pe raft este sa fie minim procesat.
Si daca se poate sa fie obtinut din ingrediente putine, banale/clasice. Cat despre fructe si legume, carne si peste, lapte si oua, avem nevoie de furnizori/producatori de incredere, care sa respecte si alimentul, dar si mediul inconjurator. Iar siguranta alimentara trebuie sa fie completata de calitate, degeaba cumperi un produs BIO care este plin de zahar si grasime! Ce sa mai spun de gust, ca l-am pierdut cu totul din vedere...un aliment trebuie sa fie in primul rand BUN la gust, e o conditie mai presus de toate!!”, a scris Mihaela Bilic intr-o postare pe pagina personala de Facebook.