In cazul caror afectiuni medicale se recomanda consumul sarii celtice in defavoarea celei de masa, iodata?

In cazul caror afectiuni medicale se recomanda consumul sarii celtice in defavoarea celei de masa, iodata?
  calendar_month     photo_camerawww.biosano.ro    
Nu degeaba se spune că mâncarea fără sare nu are niciun gust! Sarea este un element esențial pentru viață, având un rol vital în echilibrul fluidelor și chiar în transmiterea impulsurilor nervoase.

E drept că trebuie să facem o comparație între sarea rafinată și cea de mare, cum este cea celtică. Sarea de masă iodată a fost folosită în multe dintre gospodării timp de decenii, dar pe măsură ce oamenii au devenit mai interesați de un stil de viață sănătos, interesul s-a îndreptat către sarea celtică.

Sare celtică versus sare de masă iodată - scurtă comparație

Sarea de masă iodată este obținută printr-un proces industrial care implică rafinarea intensă. În timpul acestui proces, sarea brută este purificată pentru a elimina impuritățile și alte minerale, lăsând în urmă aproape exclusiv clorură de sodiu. După acest proces, sarea este tratată cu agenți antiaglomeranți pentru a preveni formarea de cocoloașe și este îmbogățită cu iod pentru a combate deficiențele din alimentație, o problemă semnificativă în multe părți ale lumii.

Pe de altă parte, sarea celtică este recoltată în mod tradițional prin evaporarea naturală a apei de mare, în principal în regiunea Bretania din Franța. Acest proces de recoltare este mult mai blând, păstrându-se astfel mineralele prezente în mod natural în apa de mare. Sarea celtică nu trece printr-un proces de rafinare industrială și nu conține aditivi artificiali, ceea ce o face o opțiune mai pură și mai sănătoasă.

Una dintre cele mai mari diferențe între sarea de masă iodată și sarea celtică este compoziția minerală. Sarea de masă iodată este în mare parte clorură de sodiu, iar majoritatea mineralelor naturale sunt eliminate în timpul procesului de rafinare. La polul opus, sarea celtică este bogată în minerale naturale, conține cantități semnificative de magneziu, calciu, potasiu, fier și alte oligoelemente esențiale pentru echilibrul electrolitic, sănătatea oaselor și funcția musculară.

Afecțiuni medicale pentru care este recomandată schimbarea sării de masă cu cea celtică

Nu de puține ori, pacienții care se confruntă cu diverse afecțiuni medicale trebuie să își schimbe alimentația, ba chiar și cantitatea de zahăr sau sare consumată. În principiu, medicii sunt părere că a comanda sare celtică este o opțiune mai benefică în cazul persoanelor care suferă de:

Afecțiuni cardiovasculare și tensiune arterială

Studiile au arătat că un aport excesiv de sodiu poate duce la hipertensiune, ceea ce crește riscul de boli de inimă și accidente vasculare cerebrale. Sarea celtică, datorită conținutului său echilibrat de minerale, contribuie la menținerea unei tensiuni arteriale mai stabile.Tulburări ale echilibrului electrolitic

Echilibrul electrolitic este esențial pentru funcționarea corectă a corpului, influențând totul, de la hidratare până la funcția musculară și nervoasă. Sportivii, în special, pot beneficia de consumul de sare celtică pentru a-și reface electroliții pierduți prin transpirație. De asemenea, persoanele care suferă de deshidratare cronică sau de dezechilibre electrolitice pot găsi în sarea celtică un ajutor natural și eficient.

Probleme digestive și de sănătate intestinală

S-a demonstrat că sarea celtică poate stimula producția de enzime digestive și acid gastric, ceea ce ajută la o digestie mai bună a alimentelor. De asemenea, mineralele din sarea celtică contribuie la echilibrul bacterian din intestin, susținând o flora intestinală sănătoasă.

Afecțiuni tiroidiene

Iodul este un mineral esențial pentru funcționarea tiroidei, iar deficitul duce la gușă și hipotiroidism. Deși sarea de masă iodată a fost creată pentru a combate deficiențele de iod, există și alte surse naturale de iod, cum ar fi algele marine și fructele de mare. Pentru persoanele care doresc să evite sarea de masă procesată, sarea celtică poate fi combinată cu alte alimente bogate în iod pentru a-și asigura un aport optim.


Recomandari