Ghid pas cu pas pentru controlul glicemiei

Ghid pas cu pas pentru controlul glicemiei
  calendar_month     photo_camerashutterstock.com    
Controlul glicemiei este important atât în prevenirea, cât și în gestionarea diabetului. Descoperă cum poți regla glicemia cu ajutorul unei alimentații adecvate și prin controlul stresului și îmbunătățește-ți starea de sănătate!

Cum să îți măsori corect glicemia acasă?

Alegerea unui glucometru adecvat este primul pas esențial în măsurarea corectă a glicemiei acasă. Un glucometru trebuie să fie de calitate, să afișeze rapid rezultatele și să aibă un ecran clar, care să permită citirea cu ușurință a valorilor. În același timp, este important să se ia în considerare și costurile consumabilelor, și disponibilitatea acestora. Asigură-te că alegi un dispozitiv validat clinic, cu recenzii bune și care este ușor de utilizat!

Tehnica de măsurare este la fel de importantă ca și instrumentul utilizat. Pentru a obține o măsurătoare precisă a glicemiei, este esențial să te asiguri că mâinile sunt curate și uscate. Se recomandă utilizarea unui ac nou de fiecare dată, pentru a preveni infecțiile și pentru a obține o picătură de sânge suficient de mare pentru măsurare.

Momentul zilei la care se măsoară glicemia poate influența rezultatele. Glicemia măsurată imediat după masă poate duce la rezultate mai mari decât cele măsurate la câteva ore după masă. Pentru a avea o imagine exactă a nivelurilor de glucoză, este recomandat să discuți cu medicul despre care ar fi cel mai bun moment pentru a măsura glicemia.

Odată ce ai făcut determinarea, este important să știi cum să interpretezi rezultatele. Valorile normale ale glicemiei variază în funcție de momentul zilei și de ultima masă. În general, o glicemie normală a jeun (înainte de masă) este între 70 și 100 mg/dl, iar după masă, valorile nu ar trebui să depășească 140 mg/dl.

Valorile în afara acestui interval pot indica o problemă. Ce poți face când ai glicemia mare? Dacă observi valori neobișnuite, este important să discuți cu medicul, care te poate ajuta să înțelegi ce anume poate cauza aceste valori și îți poate oferi sfaturi personalizate pentru gestionarea nivelului de glucoză din sânge.

Alimentația corespunzătoare: ce să mănânci când ai glicemia mare?

Alimentația joacă un rol esențial în controlul nivelului de zahăr din sânge. În acest sens, alimentele bogate în fibre sunt excelente pentru controlul glicemiei. Fibrele încetinesc procesul de digestie și absorbție a glucidelor, ceea ce poate preveni creșterile bruște ale glicemiei. O dietă bogată în fibre poate reduce glicemia cu până la 10%. Alimente precum fructele, legumele, cerealele integrale și leguminoasele sunt bogate în fibre.Alături de fibre, carbohidrații complecși sunt un alt aliat în lupta cu glicemia mare. Spre deosebire de carbohidrații simpli, care pot determina o creștere rapidă a glicemiei, carbohidrații complecși sunt metabolizați mai lent, ceea ce permite un control mai bun al glicemiei. Alimente precum orezul brun, cartofii dulci, quinoa sau pastele integrale sunt surse bune de carbohidrați complecși.

Proteinele sunt esențiale în stabilizarea nivelului de zahăr din sânge. Alimente precum carnea de pui, pește, ouă, nuci și semințe sunt surse excelente de proteine. Consumul de proteine poate ajuta la îmbunătățirea controlului glicemic în cazul persoanelor cu diabet.

În completarea acestei diete echilibrate, exercițiile fizice și hidratarea corespunzătoare joacă un rol important în controlul glicemiei. Exercițiile fizice pot îmbunătăți sensibilitatea la insulină și pot ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge.

Cum să gestionezi stresul pentru un nivel optim al glicemiei

Nivelurile ridicate de stres pot avea un impact major asupra sănătății, inclusiv asupra glicemiei. Stresul cronic poate crește riscul de a dezvolta diabet de tip 2, întrucât poate duce la creșterea glicemiei.

Unul dintre cele mai eficiente moduri de a combate stresul este prin utilizarea tehnicilor de relaxare și meditație. Acestea ajută la calmarea minții și la reducerea nivelului de cortizol, hormonul stresului care poate influența nivelul glicemiei. Practicarea regulată a acestor tehnici poate fi extrem de benefică pentru sănătatea ta în general, dar și pentru controlul glicemiei.

Activitatea fizică regulată este o altă metodă eficientă de a gestiona stresul și de a menține un nivel optim al glicemiei. Exercițiile fizice ajută la eliberarea endorfinelor, cunoscute și ca hormonii fericirii, care reduc stresul și ajută la menținerea unui nivel stabil al glicemiei.

În sfârșit, somnul de calitate este esențial pentru a menține stresul și glicemia sub control. Somnul insuficient sau de proastă calitate poate crește nivelul de stres, iar acest lucru poate duce la creșterea glicemiei. Este esențial să acorzi atenție atât cantității, cât și calității somnului pentru a ajuta la gestionarea stresului și la menținerea unui nivel optim al glicemiei.

Menținerea unui nivel optim al glicemiei implică măsurarea corectă a acesteia, o alimentație adecvată și gestionarea eficientă a stresului. Prin urmare, adoptarea unui stil de viață sănătos și respectarea unei diete echilibrate sunt esențiale pentru controlul glicemiei.Colaborează cu medicul tău pentru a primi sfaturi personalizate pentru sănătatea ta!

Surse: https://www.medlife.ro/articole-medicale/alimente-care-scad-glicemia


Recomandari