De ce sa nu bei niciodata apa rece pe canicula. Cat de periculos este acest obicei. Avertismentul medicilor
In perioadele de canicula este foarte important sa ne hidratam. Medicii atrag insa atentia ca nu este indicat sa bem insa apa foarte rece cand temperaturile sunt foarte ridicate. De asemenea, nu este indicat nici sa punem gheata in bauturile pe care le consuma,.
Medicii spun ca bauturile reci ne dau o falsa impresie de racorire, pentru ca in realitate acestea fac ca organismul sa depuna un efort suplimentar pentru a aduce lichidul la temperatura interna potrivita.
„Acest proces poate duce chiar la încălzirea corpului în loc să-l răcorească„, explică specialistul în nutriție, Mihaela Bilic.
Cel mai bine este sa bem apa la temperatura camerei in zilele caniculare, spune nutritionistul.
„Deși este tentant să bem băuturi reci în zilele caniculare, acestea nu ne răcoresc eficient. Este important să fim bine hidratați pentru a ne răcori prin transpirație, care ajută corpul să elimine căldura. Prin urmare, consumul de lichide la temperatura ambientală este cel mai indicat în aceste situații.„, a mai adăugat nutriționistul.
Totodata, nu trebuie nici sa facem exces in ceea ce priveste consumul de apa rece, deoarece poate provoca greata, crampe sau diaree. Pot aparea totodata si simptome precum dureri puternice in piept si senzatie de lesin. In plus, pentru persoanele cardiace consumul de apa foarte rece poate fi fatal, caci riscul unui accident vascular este uriaș. Consumul de apă rece în zilele caniculare poate duce chiar la deshidratare și epuizare termică.
Specialistii recomanda in schimb consumul de ceai cald in zilele caniculare. Acest obicei fiind preluat din tari cu climat foarte cald, precum Egipt sau Turcia, deoarece ajuta la
inducerea transpirației, care contribuie la răcirea corpului. Atentie, ceaiurile nu trebuie sa fie insa fierbinti.
In perioadele caniculare, medicii recomandă și să se evite consumul de băuturi carbogazoase, frappe-uri cu mult zahăr, cocktail-uri foarte dulci și cafele tari. Acestea pot provoca deshidratare și pot declanșa crize de hipoglicemie sau hipotensiune.