De ce apare balonarea dupa masa. Cauze si remedii simple

De ce apare balonarea dupa masa. Cauze si remedii simple
  calendar_month     photo_cameraPexels    
În mod sigur, balonarea după masă este o experiență pe care mulți oameni au trăit-o cel puțin o dată în viață. Este important să înțelegi că, în mare parte, aceasta este o reacție normală a sistemului digestiv la consumul anumitor alimente. Cu toate acestea, există momente când balonarea devine o preocupare și poate indica probleme mai profunde de sănătate. Dacă simptomele persistă sau devin o prezență constantă în viața ta, este recomandat să mergi la un specialistîn gastroenterologie pentru a exclude posibile afecțiuni digestive sau alte probleme de sănătate.

Este important să știi ce se întâmplă în aceste momente în corpul tău și cum poți gestiona eficient disconfortul asociat, iar în acest articol ți-am pregătit informații și sfaturi utile.

Cauze

Există mai multe motive pentru care apare balonarea, însă cel mai adesea este vorba de tipul de alimente pe care le consumi. Unele produse nu sunt bine tolerate de stomac, iar acest lucru se resimte imediat după masă. Bineînțeles, dacă aceasta este cauza, în câteva ore ar trebui să te simți deja mult mai bine. Pe de altă parte, dacă balonarea se instalează ca urmare a unor afecțiuni sau disfuncții gastrice, sunt necesare investigații medicale de specialitate pentru a trata problema și simptomatologia.

Iată care ar putea fi cauzele pentru balonare:

- colonul iritabil
- boala celiacă
- intoleranța la lactoză
- anumite medicamente, precum antibioticele
- stresul sau anxietatea
- dereglările hormonale
- boli inflamatorii intestinale

Simptome

Simptomatologia variază de la caz la caz, însă, în general, se manifestă prin dureri abdominale, flatulență (gaze excesive), diaree sau constipație și stări de greață. În unele situații, balonarea este însoțită și de alte simptome, mult mai severe, precum:

- durere îndelungată și accentuată
- sânge în scaun
- febră
- vărsături

Dacă observi că starea ta se înrăutățește și apar astfel de simptome, trebuie să mergi cât mai rapid la un medic pentru a stabili un diagnostic. Ulterior, o să primești un plan de tratament pe care să-l urmezi, alături de indicații despre cum îți poți îmbunătăți digestia. De asemenea, este bine de știut că poți evita balonarea cu un stil de viață sănătos (bea suficientă apă, mănâncă alimente bogate în fibre, diminuează porțiile și mănâncă mai des).

Remedii

Cazurile care nu sunt grave pot fi tratate acasă, folosind remedii naturale sau medicamente comune. Potrivit mindbodygreen.com, poți încerca probioticele, capsulele cu ulei de mentă, ceaiul de ghimbir și extractul de papaya. De asemenea, potrivit aceleiași surse, mai poți testa următoarele metode menite să reducă balonarea, precum masajul abdominal și mâncatul lent. Cel din urmă te ajută să previi balonarea prin faptul că nu mai înghiți la fel de mult aer și eviți astfel aerofagia. Pe de altă parte, masajul te ajută să ameliorezi simptomele odată ce balonarea s-a instalat.


Recomandari