Cum te ajuta natura sa te relaxezi si sa dormi mai bine
history_edu redactia ele.ro calendar_month 20 Oct 2023, 19:15 update 20 Oct 2023, ora: 19:15 photo_cameraCanva
În aceste timpuri, trăim într-o lume agitată, unde stresul și anxietatea pot afecta profund calitatea vieții noastre. Norocul nostru este că natura ne oferă o soluție simplă pentru a ne recăpăta echilibrul și liniștea interioară. Pentru a combate aceste efecte negative, este indicat să ne reîntoarcem la origini și deci să petrecem cât mai mult timp în natură. Descoperă în acest articol cum te poate ajuta natura să te relaxezi și să dormi mai bine.
Eliberează stresul
O simplă plimbare prin natură, în special în preajma copacilor ale căror frunze cântă în adierea vântului, poate să ne elibereze de majoritatea stresului acumulat în timpul zilei. Marea sau pădurea, în special, este un loc de vis, care îndeamnă la meditație și relaxare. Poate fi o experiență multisenzorială, în cadrul căreia privești, asculți, miroși și simți natura în toată splendoarea ei. Favorizează starea de relaxare, reduce producția de cortizol în exces, combate stresul și înlătură stările de anxietate și atacurile de panică. Pentru cei cărora le este imposibilă mișcarea zilnică în natură li se recomandă adăugarea unor plante de interior în locuință. Spre exemplu, Sansevieria, iedera sau crinul păcii sunt doar câteva dintre plantele renumite pentru reducerea stresului și beneficii asupra sănătății și stării de spirit. Amplasarea lor în dormitoare sau birouri va face ca aceste plante care nu necesită o îngrijire dificilă să prospere și să aducă liniște și calm în viețile noastre.
Susține un somn odihnitor
Potrivit cercetătorilor, peste 30% dintre noi ne trezim foarte greu dimineața pentru că nu am dormit suficient de bine noaptea, ceea ce înseamnă că nu ne simțim atât de bine pe cât am vrea în timpul zilei. A petrece timp în natură în timpul zilei poate regla ritmul nostru circadian și ne ajută să intrăm într-o stare de relaxare pe timp de noapte, îmbunătățind durata și calitatea somnului. Lumina naturală în timpul zilei și întunericul din timpul nopții sunt semnale importante pentru corpul nostru, ajutându-ne să adormim mai repede și să avem un somn mai profund. De asemenea, plimbările în aer liber, prin parcuri sau zone împădurite oferă un boost de energie pe timpul zilei care este folosită treptat, astfel încât în timpul nopții, corpul să se poată relaxa deplin și să intrăm într-un somn adânc.
Menține un corp și o minte sănătoasă
Natura are un efect energic asupra minții noastre, ne ajută să ne ordonăm gândurile și să ne descoperim propriul eu. Este mult mai simplu să facem mișcare în natură. Mersul într-un ritm moderat timp de 30 de minute poate arde chiar și 150 de calorii. În combinație cu priveliștea și frumusețea peisajelor și în funcție de locația și nivelul de dificultate al traseului pe care îl alegi, este mult mai plăcut, mai facil și cu o rată de succes mai mare să îl finalizezi decât mersul pe banda de alergat din sălile de sport, spre exemplu.
La fel de benefic pentru corp este grija pentru plante de interior și cele de exterior care necesită un anume efort, dar ne oferă și o stare de bine și de relaxare în același timp.
Așadar, natura ne oferă o modalitate simplă și eficientă de a ne relaxa și de a îmbunătăți calitatea somnului. Fie că ne bucurăm de o simplă plimbare în zone cu vegetație sau facem o excursie în pădure, aceste momente petrecute în natură ne ajută să ne reconectăm cu noi înșine și să găsim liniștea de care avem atâta nevoie într-o lume agitată. Este timpul să lăsăm natura să ne ghideze către un suflet liniștit.