Cum sa traiesti un stil de viata sanatos

Cum sa traiesti un stil de viata sanatos
  calendar_month     photo_cameraUnsplash    
Ne dorim să trăim cât mai mult și cât mai bine și conștientizăm că pentru asta trebuie să facem anumite „sacrificii”, să renunțăm la multe obiceiuri plăcute, dar nocive și să le înlocuim cu altele benefice, să ne organizăm mai bine programul, cu alte cuvinte, să adoptăm un stil de viață sănătos.

Dincolo de factorii de mediu şi cei genetici, stă în puterea noastră să schimbăm în bine obiceiurile pentru a ne bucura de sănătate și o viaţă lungă.

Iată care sunt ingredientele unui stil de viață sănătos:

Alimentația și hidratarea

Pentru menținerea unui stil de viață sănătos, alimentația trebuie să conțină cât mai multe ingrediente naturale, neprocesate. Legumele și fructele netratate termic ar trebui să fie baza regimului tău, pentru că vitaminele și antioxidanții pe care le conțin ajută la creșterea sistemului imunitar și la combaterea bolilor. Pentru aportul de proteine alege carne slabă, pește și ouă pe care să le gătești, pe cât posibil, fără ulei sau cu puțin ulei de măsline. Evident, ai nevoie și de calciu, pe care îl poți lua din lactate cu conținut redus de grăsimi, de preferat cele fermentate, cum ar fi kefirul, iaurtul și laptele bătut. Cașcavalul, brânza topită și iaurturile cu fructe trebuie consumate cu prudență. Seminţele și fructele oleaginoase, cum sunt nucile, alunele sau migdalele, sunt sățioase și foarte sănătoase, astfel că pot fi utilizate zilnic, cu măsură, pe post de gustări.

Corpul nostru conține aproximativ 60% apă și dacă pierzi chiar și un procent din acest conținut, se poate vorbi de deshidratare, care poate provoca dureri de cap, amețeli, oboseală, probleme în funcționarea inimii și a creierului, constipație. De aceea, este esențial să bei cel puţin 8 pahare de apă pe zi, adică 2 litri.

Cure de detoxifiere

Curele de detoxifiere curăță organismul de toxinele acumulate prin alimentație sau din mediu, pot îmbunătăți starea de sănătate și ajută la pierderea kilogramelor în plus. Există mai multe metode de detoxifiere, iar specialiștii recomandă ca și cele extreme să fie evitate. Renunțarea la țigări, consumul ridicat de lichide o anumită perioadă de timp sau consumul exclusiv de fructe și legume proaspete de sezon pentru un număr de zile sunt metode de detoxifiere.

Sport

Pentru un stil de viață sănătos este necesar să introduci în rutina ta sportul. Ideal ar fi să ai zilnic un program de exerciții fizice de aproximativ 20 de minute, dar e bine și dacă faci sport de 2-3 ori pe săptămână. Plimbările lungi în locuri cu vegetație bogată sunt, de asemenea, benefice.

Program de odihnă

Potrivit Mayo Clinic, un stil de viață sănătos este susținut de un program de somn de 7-8 ore pe noapte. Este important și numărul de ore, dar și calitatea somnului. Trezirile frecvente în timpul nopţii indică anumite tulburări de somn care trebuie rezolvate. O baie călduță înainte de culcare, un ceai relaxant sau câteva exerciții fizice te pot ajuta să dormi mai bine.


Recomandari