Cum ne mentinem tinere si sanatoase

Cum ne mentinem tinere si sanatoase
  calendar_month   update 16 Aug 2024, ora: 15:43      
Cu totii ne dorim o viata lunga si sanatoasa, care sa ne permita sa ne bucuram de oamenii si lucrurile dragi. Dar cum sa ne mentinem un stil de viata care sa ne asigure acest deziderat? Populatiile din bazinul marii mediterane se pare ca au gasit secretul acestei longevitati: dieta mediteraneeana.

Un stidiu publicat in Mai 2024 in SUA de catre medicii cardiologi S. Ahmad si S. Mora, profesori de medicina la Uppsala si la Harvard, a avut ca esantion peste 25,000 de femei, pe care le-a urmarit pe o perioada de 25 de ani. Concluziile studiului sunt ca dieta mediteraneeana scade cu aproape un sfert riscul de mortalitate, avand bene cii atat in prevenirea bolilor cardiovasculare, cat si a cancerului.

Dieta mediteraneeana luata in calcul in acest studiu se bazeaza pe preparate din plante: legume, fructe, cereale integrale, boabe de fasole, mazare, linte, cantitati moderate de carne alba: peste, fructe de mare, pui, cantitati moderate de oua, produse lactate si cantitati mici de carne rosie: vita, porc, miel. Iar centrul tuturor preparatelor mediteraneene este uleiul extravirgin de masline, care se foloseste in cantitati mari, in detrimentul altor grasimi ca uleiul ra nat, untul sau grasimea de porc. Acestea din urma nu se consuma aproape deloc, asemeni si zaharului si semipreparatelor.

De-a lungul celor 25 de ani, femeile care au pastrat dieta mediteraneeana au redus atat riscul de cancer la san, depresie, diabet, dementa, pierdere de memorie, hipertensiune arteriala si au reusit sa isi pastreze o greutate optima.



Dieta mediteraneana foloseste uleiul extravirgin de masline atat crud, cat si pentru a sota, a coace sau, destul de rar, pentru a praji. Exista multe mituri despre uleiul de masline, dar pentru a il folosi la maximum in dieta medieraneeana, trebuie sa stim cateva informatii:

1. Uleiul de masline extravirgin trebuie sa aiba origini clare, deci sa provina de la un producator, nu de la un imbuteliator. Cum ne dam seama de acest lucru? Prin trei elemente de pe sticla: campania de culegere a maslinelor (scrisa ca doi ani consecutivi: 23/24, 24/25, etc), tara de provenienta inscrisa pe eticheta (Spania, Grecia, Italia, Portugalia, Franta, etc.) soiul de maslina folosit pentru presarea uleiului (sunt peste 600 de soiuri precum Arbequina, Picual, Taggiasca, Hojiblanca, Coratina, etc.). Daca pe sticla nu este trecut nici anul campaniei si nici tara exacta de provenienta, cel mai probabil este un amestec de uleiuri cu provenienta incerta si cu vechime incerta de la momentul presarii.



2. Uleiul de masline extravirgin este intotdeauna fructat. Daca totusi inca ne este teama ca nu avem un ulei de masline autentic, cel mai bun mod sa ne dam seama este sa il incercam. Uleiul de masline extravirgin de buna calitate are un miros de iarba verde, de plante proaspete sau de fructe necoapte. La gust poate foarte diferit, in functie de soiul de maslina, dar aproape intotdeauna are o astringenta si un postgust piperat care ne face chiar sa tusim. Pentru a intelege mai bine toate aceste lucruri recomandam o experienta de degustare la oleoteca Maslinescu din Mogosoaia, langa Bucuresti, primul astfel de spatiu din Romania. Un alt lucru pe care il puteti a a aici sunt informatii despre defectele de gust, cele care descali ca fara echivoc orice ulei de la a extravirgin.

3. Uleiul de masline extravirgin este cel mai bun proaspat, atat la gust, cat si ca bene cii pentru sanatate. Cu cat uleiul extravirgin de masline este mai vechi, cu atat dispar mai mult substantele antioxidante din el, aciditatea creste, iar gustul se aplatizeaza. De aceea, campania de culegere indicata pe sticla este atat de importanta. Maslinele se culeg la nalul anului, incepand cu Octombrie si pana la inceputul anului urmator, cel tarziu Ianuarie. De aceea, veti vedea doi ani trecuti la campanie (23/24 de exemplu). Incercati sa cumparati ulei din ultima campanie de culegere.



4. Uleiul de masline extravirgin poate terapeutic consumat ca atare. Exista producatori care se concentreaza pe obtinerea unei cantitati cat mai mari de polifenoli (antioxidanti naturali) in uleiul de masline. Spre exemplu, Pamako este unul dintre producatorii care reusesc sa scoata o concentratie de peste 2000mg/kg de polifenoli, de 8-10 ori mai mult decat un ulei de masline obisnuit. De altfel, acest producator din Creta vinde uleiul sau in Franta, Belgia si Luxemburg ca supliment alimentar pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, digestive si neurologice. Intotdeauna insa, cantitatile mari de antioxidanti inseamana si gust foarte puternic, mai amar si mai piperat.

5. Uleiul de masline extravirgin se poate folosi si la gatit. Exista un mit foarte intalnit ca nu se poate gati, coace sau praji in ulei extravirgin de masline. Nu numai ca uleiul extravirgin de masline are un punct de fum de peste 200-220 de grade, asemeni uleiurilor ra nate, dar este mult mai sanatos sa gatiti cu ulei de masline din cauza antioxidantilor prezenti in el. Acestia fac ca uleiul sa produca mai greu oxizi cancerigeni, in plus adaugand antioxidanti sanatosi mancarii care este gatita cu uleiul de masline. Si sa nu mai pomenim de gustul mult mai bun pe care il da preparatelor.

6. Uleiul de masline extravirgin nu este neaparat amar. Uleiul extragirgin de masline este un suc de fruct din care s-a scos apa si reziduul de planta. Ca la orice suc de fruct proaspat, gustul maslinei ofera gustul nal al uleiului. Cum spuneam, sunt peste 600 de soiuri de masline in bazinul Marii Mediterane, ecare cu gustul sau speci c. Daca nu ne place amarul, putem incerca uleiuri din soiurile Taggiasca, Nocellara del Belice, Arbequina, Lechin sau Royal. Acestea sunt aproape deloc amare, dar au gustul delicios si fructat care imbunatatesc orice preparat. De aceea, sunt folosite adeseori in dieta copiilor, inclusiv pentru diversi care.



7. Uleiul de masline extravirgin este intotdeauna mai bun de la un comerciant sau raft specializat decat din rafturile generale de ulei ale marilor magazine. Spre exemplu Maslinescu, prima crama de uleiuri de masline din Romania, imbuteliaza special de mai multe ori direct de la producator, astfel incat uleiul sa e cat mai proaspat. Inclusiv imbutelierea Maslinescu pentru Freshful sau Auchan (care are rafturi speciale Maslinescu) se face de mai multe ori pe an, in cantitati mici, astfel incat sa puteti cumpara cel proaspat ulei extravirgin. De asemenea, Maslinescu au primii somelieri specializati in ulei de masline din Romania care controleaza calitatea si aleg an de an cele mai bune uleiuri din bazinul Marii Mediterane. Si, in plus, ofera si buletinele de analize chimice la toate uleiurile pe care le aduc in Romania.

Daca acordam atentie acestor detalii legate de uleiul de masline ne vom putea bucura de o dieta mult mai gustoasa si care sa ne ajute sa traim ma mult si mai sanatos.


Recomandari