Cum iti poti invinge frica de dentist
history_edu redactia ele.ro calendar_month 10 Nov 2023, 17:50 update 10 Nov 2023, ora: 17:53 photo_cameraunsplash.com
Frica de dentist este o problemă comună, întâlnită în rândul multor persoane, asociată în general fie cu o experiență neplăcută din trecut, fie cu teama de dureri. Conștientizarea riscurilor asociate cu teama de dentist este esențială pentru a încuraja oamenii să acorde prioritate îngrijirii dentare. Neglijarea sănătății orale din cauza temerilor de dentist poate conduce la complicații serioase, precum carii profunde, boli ale gingiilor sau chiar pierderea dinților. În plus, problemele nerezolvate la nivelul cavității bucale pot avea repercusiuni asupra sănătății generale.
Înțelege cauza temerii
Frica de dentist, la fel ca orice alte temeri, nu apare din senin. Frica de dentist poate fi rezultatul unei experiențe anterioare neplăcute cu un medic stomatolog sau pur și simplu o teamă de necunoscut. În consecință, pentru a putea aborda teama de stomatolog, este important, înainte de orice, să recunoști originea sa.
Alege medicul potrivit
Din fericire, există multiple modalități prin care pacienții cu teamă de dentist pot să își reducă semnificativ simptomele, dar și medici dentiști specializați în tratarea pacienților cu anxietate sau fobie. Deoarece experiențele altor pacienți pot influența percepția unei persoane asupra vizitei la stomatolog, dacă ai citit sau ai auzit despre o experiență pozitivă a unui pacient legată de o “extractie masea de minte in Cluj”, informează-te despre clinica și medicul care a efectuat procedura.
Informează-te
Un alt aspect care ar putea ajuta este să te informezi în prealabil despre procedura care urmează să fie efectuată. De exemplu, dacă ți se propune un implant dentar Cluj, află mai multe informații despre ce presupune tratamentul, care este durata sa, ce tehnologii sunt utilizate și cum poți gestiona eventualele dureri post-procedurale. Informația poate atenua teama de necunoscut, iar medicul stomatolog este cel mai în măsură să răspundă tuturor curiozităților pe care le ai cu privire la procedură.
Comunică temerile tale
Dialogul sincer cu medicul stomatolog este esențial pentru a depăși barierele anxietății. Când medicul cunoaște preocupările și temerile tale, poate lua măsuri specifice pentru a-ți asigura confortul. În cabinetele din orașele mari, precum într-un cabinet stomatologic Cluj, se oferă o sesiune de pre-consultare în care poți discuta cu medicul fără presiunea efectuării unei proceduri.
Explorarea soluțiilor
În funcție de nivelul tău de anxietate, medicul poate recomanda diverse soluții, precum sedarea ușoară sau tehnici de relaxare pe parcursul tratamentului. De asemenea, în cazul în care nu există probleme acute care necesită tratament, pentru reducerea anxietății se poate recurge la abordarea graduală a tratamentelor. În acest mod, prin efectuarea la început a unor tratamente mai puțin invazive, vă puteți obișnui cu medicul și cu cabinetul stomatologic, înainte de a trece la proceduri mai invazive.