Cum afecteaza stresul viata de cuplu
Stresul poate avea un impact semnificativ asupra vieții de cuplu, aducând cu sine provocări și schimbări în dinamica relației. De fiecare dată când unul dintre parteneri trece printr-o perioadă stresantă, pot apărea situații de comunicare redusă, distanțare sau chiar tensiuni și conflicte.
Într-o relație de cuplu sănătoasă, partenerii trebuie să se susțină reciproc, la bine și la greu. Stresul poate fi, astfel, doar o etapă, pe care cei doi să o depășească împreună. Comunicarea deschisă, sprijinul reciproc și găsirea de modalități de a face față situației pot consolida legătura dintre parteneri, în ciuda provocărilor apărute.
Să aflăm în continuare care sunt cele mai importante efecte pe care stresul le generează în viața de cuplu.
Stresul te face să-ți vezi partenerul într-un mod negativ
Atunci când ești stresat, dobândești o atitudine ostilă, iar asta îți poate afecta relația cu partenerul. În plus, stresul are un mod aparte de a-i face pe oameni sa observe comportamentele negative ale partenerului, mult mai repede decât cele pozitive. Nu-i niciun secret că atunci când sunt stresați, oamenii au tendința de a-și vărsa năduful pe cei care nu trebuie.
Din nefericire, nivelul ridicat de cortizol te poate face să îți pierzi concentrarea asupra lucrurilor cu adevărat importante.
Stresul reduce contactul fizic
De cele mai multe ori, instinctul natural este să te închizi și să te concentrezi asupra propriilor probleme. Acest lucru poate duce la diminuarea dorinței de a căuta apropiere fizică și intimitate cu cel sau cea de lângă noi. De fapt, stresul poate crea o barieră subtilă, lăsând prea puțin spațiu pentru momentele tandre și îmbrățișările calde.
Absența afecțiunii fizice poate crește nivelul de stres și tensiune în relație. Este important să nu neglijezi importanța contactului fizic în relație.
Stresul afectează libidoul
Există indivizi care sunt de părere că relațiile intime le oferă o eliberare binevenită de tot ceea ce înseamnă stres, dar cei mai mulți observă o scădere bruscă a dorinței lor sexuale. Stresul poate fi și cauza lipsei apetitului sexual, iar legătura dintre acesta și libidou poate fi influențată de mai mulți factori.
Unul dintre aceștia este eliberarea hormonilor de stres, cum ar fi cortizolul și adrenalina, care pot avea un efect suprimant asupra dorinței sexuale. Astfel, este inhibată producția hormonilor responsabili pentru creșterea plăcerii sexuale.
Un adjuvant în acest caz, pentru bărbați, care oferă un plus de încredere și sporește dorința în dormitor este pastila pentru potență masculină. Pe piață există numeroase opțiuni de suplimente naturale în acest sens.
Stresul scade stima de sine
Când ești cuprins de îndoieli și temeri, este posibil să începi să te întrebi dacă ești suficient de bun, capabil sau demn de iubit. De asemenea, te gândești dacă reușești să-ți satisfaci partenera sau partenerul, atât fizic cât și emoțional. Stresul te face, uneori, să crezi că nu ești de ajuns sau, mai rău, că ești în plus în relația de cuplu. Practic, te îndoiești de capacitățile tale, de motivele pentru care persoana iubită este în relație cu tine.
Cu toate acestea, este important să înțelegi că stresul nu scade în mod automat stima de sine a fiecărei persoane. Unii bărbați pot găsi motivație și reziliență în fața provocărilor, iar stima lor de sine poate rămâne intactă sau chiar să crească. Un bun stimulent pentru creșterea stimei de sine, în special în ceea ce privește viața intimă, pentru bărbați, este mierea afrodisiacă, despre care poți citi detalii aici.
Dacă ai citit acest articol și știi că treci printr-o perioadă stresantă, încearcă să acorzi atenție la felul în care îți gestionezi relația de cuplu și cum lași stresul să o afecteze. Mai mult, ţine minte că stresul din relaţie îşi pune amprenta şi asupra sănătăţii sexuale, deci cu atât mai mult, ai suficiente motive pentru a evita acest lucru.
Recomandari
Newsletter Ele.ro
Cuvinte ce se pierd in zare...
- person
""invata sa-ti scrii durerile pe nisip si bucuriile pe stanca""