Cum afecteaza schimbarea orei somnul. Simptome cu care te poti confrunta

Cum afecteaza schimbarea orei somnul. Simptome cu care te poti confrunta
  calendar_month        
Au fost efectuate numeroase studii privind modul în care schimbarea orei poate afecta organismul, deși niciunul dintre acestea nu oferă rezultate concludente cu privire la consecințele unei schimbări bruște de oră asupra ritmurilor circadiene.

Ceea ce este un fapt dovedit din punct de vedere fiziologic este că efectul cel mai imediat al schimbării orei este o modificare a secreției de melatonină, un hormon care reglează stările de veghe și de somn în funcție de lumina soarelui: cu cât este mai multă lumină, cu atât se produce mai puțină melatonină, astfel încât funcția de inducere a somnului a acestui hormon apare mai târziu.

Această dereglare a secreției de melatonină este suficientă pentru ca organismul să aibă de suferit și să provoace oboseală, oboseală și chiar iritabilitate la oameni. Cei mai afectați de schimbarea orei sunt copiii și vârstnicii, deoarece sunt mai sensibili la aceste schimbări hormonale. Dar, în ambele cazuri, organismul se recuperează rapid și se adaptează rapid, în doar trei zile, la schimbarea orei, reglând din nou ritmurile circadiene.

Alte efecte ale schimbării orei

În ciuda numeroaselor studii efectuate în legătură cu schimbarea timpului și efectele sale asupra organismului uman, există unele întrebări care sunt încă deschise, având în vedere că datele sunt doar statistice și nu a fost posibilă stabilirea unei relații cauză-efect. De exemplu, unele dintre aceste studii sugerează că schimbarea orei primăvara poate duce la o ușoară creștere a infarcturilor miocardice în zilele imediat următoare, în timp ce aceasta se reduce odată cu revenirea la ora normală, toamna.

Același lucru pare să fie valabil și pentru rata sinuciderilor și numărul de accidente rutiere: mai multe în cele trei zile de după schimbarea orei de primăvară și mai puține în toamnă. Cu toate acestea, acestea sunt abordări care nu pot fi generalizate și, în orice caz, ar trebui să fie limitate la persoanele foarte sensibile.



Recomandari