Cele mai frecvente afectiuni stomatologice si cum le tratam

Cele mai frecvente afectiuni stomatologice si cum le tratam
  calendar_month        
Afecțiunile stomatologice, apărute pe fondul unei igiene orale neadecvate, în lipsa controalelor stomatologice regulate, constituie o problemă extrem de comună la nivel global. Majoritatea oamenilor cu vârste peste 50 de ani suferă, în prezent, de o formă de boală dentară sau gingivală. Neglijarea sănătății orale și a simptomelor afecțiunilor stomatologice poate avea consecințe severe asupra sănătății generale a organismului, fiind asociată cu riscuri mai mari de apariție a bolilor cardiovasculare și neurologice.

Care sunt cele mai întâlnite afecțiuni stomatologice?

Există numeroase patologii care pot implica dinții sau gingiile, cele mai întâlnite fiind cariile dentare, gingivita și parodontoza. Mobilitatea dentară, durerile dentare sau retracția gingivală constituie simptome ale afecțiunilor stomatologice, care nu pot fi neglijate, deoarece afectează masticația și, adesea, sunt un semn al unei afecțiuni severe.

Parodontoza, considerată una dintre cele mai grave afecțiuni stomatologice, predispune la pierderea dinților și este, adesea, o consecință a neglijării sănătății orale și a lipsei controalelor și a tratamentelor stomatologice. Parodontoza are în general o evoluție lentă, ceea ce face ca majoritatea pacienților să se prezinte la medic atunci când afecțiunea ajunge în stadii avansate, iar tratamentul este unul invaziv și poate presupune inclusiv extracția dinților.

Cariile dentare sunt afecțiuni cauzate de acumularea de placă bacteriană și tartru dentar, care pot crea spații în smalțul dentar (învelișul care protejează dintele), prin care bacteriile pot pătrunde la pulpa dentară. Tratamentul cariilor dentare aflate în stadii incipiente, care nu prezintă o infecție, este unul nedureros și neinvaziv și duce la oprirea progresiei acestora. În situația în care caria dentară este neglijat, iar la nivelul pulpei dentare se dezvoltă o infecție sau un abces, se poate recurge la extracția dintelui. Pierderea potențială a dintelui afectat este, ulterior, urmată de migrarea dinților, care au tendința de a acoperi spațiul rămas gol.

Nu doar adulții, ci și copiii se pot confrunta cu afecțiuni stomatologie. Patologiile diagnosticate frecvent în cazul copiilor sunt cariile dentare (pot să apară inclusiv pe dinții de lapte), malocluziile dentare și abcesul dentar. În cazul copiiilor, tratamentul afecțiunilor stomatologice se face într-un cabinet care oferă servicii de stomatologie copii.

Cum este recăpătat aspectul normal al danturii?

După pierderea unuia sau a mai multor dinți, pe termen lung apar importante modificări de poziție a celorlalți dinți, care vor putea fi reparate exclusiv printr-un tratament ortodontic cu aparat dentar. Pentru pacienții cu dentiție incompletă, dar care nu prezintă alte probleme stomatologice, tratamentul ortodontic poate fi început după plasarea implantului dentar și a unei coroane provizorii sau înainte de tratamentul de implant.



Importanța unei bune igiene și sănătăți orale

O bună sănătate orală, ce presupune în principal absența bolilor stomatologice, contribuie la menținerea unei stări generale optime a organismului, prevenind numeroase afecțiuni generale, atât de natură fizică, cât și de natură psihică. Efectuarea periajului dentar de două ori pe zi, folosind o periuță de dinți adecvată și o pastă de dinți cu fluor, utilizarea apei de gură cu fluor și a aței dentare, constituie factori elementari, care ajută la păstrarea unei bune igiene orale și implicit la reducerea riscului de a dezvolta afecțiuni stomatologice.



Recomandari