Ce este SPF-ul si de ce este important?

Ce este SPF-ul si de ce este important?
  calendar_month     photo_cameraFreepik    
Se vorbește adesea despre cât de important este să folosim constant produse cu SPF. Tu știi însă ce înseamnă SPF-ul și de ce este el atât de important? Continuă să citești și vei afla tot ce trebuie să știi despre acest subiect!

Ce este SPF-ul și cum funcționează?

SPF-ul, cunoscut și sub denumirea de factor de protecție solară (Sun Protection Factor), este un indicator care măsoară eficiența unui produs în prevenirea arsurilor solare. Acesta este determinat prin teste de laborator și, în general, cu cât numărul SPF este mai mare, cu atât protecția oferită de produs este mai puternică.

Factorii de protecție solară sunt de două tipuri: chimic și mineral. Factorul de protecție solară chimic, prezent în majoritatea loțiunilor sau cremelor cu SPF, are particule mici care absorb radiațiile UV, transformându-le în energie. Avantajul acestui tip de SPF este că produsele sunt mai ușor de aplicat și nu lasă urme albe pe piele, însă devin eficiente abia după 15-20 de minute de la aplicare. Factorul de protecție solară minerală, pe de altă parte, se bazează pe agenți fizici care stau pe piele și acționează ca o barieră pentru blocarea radiațiilor UV pe care le reflectă. Produsele de acest tip lasă de obicei o peliculă albicioasă pe piele.

Beneficiile produselor cu factor de protecție solară

Produsele cu factor de protecție solară au rolul esențial de a proteja pielea de radiațiile ultraviolete B (UVB) și ultraviolete A (UVA), care pot provoca o serie de probleme de sănătate, de la arsuri solare până la îmbătrânire prematură a pielii și apariția ridurilor. Expunerea la radiațiile ultraviolete provenite de la lumina soarelui reprezintă însă, înainte de toate, principala cauză a cancerului de piele. Află totul despre cancerul de piele!

Produsele cu factor de protecție solară pot contribui la prevenirea sau reducerea riscului unor astfel de probleme și sunt ușor de folosit. Ele nu elimină însă necesitatea utilizării și a altor metode de protecție solară, cum ar fi evitarea expunerii prelungite sau în orele de risc (11:00-14:00) la soare, purtarea unor haine deschise la culoare în timpul verii ori purtarea de pălării cu boruri largi.

Cum alegi cel mai potrivit produs cu protecție solară?

Dacă am aflat de ce este important SPF-ul, să aflăm și cum alegi produsul cu protecție solară potrivit pentru tine! Cel mai important criteriu după care te poți ghida este tipul tău de piele, cât de închisă sau de deschisă la culoare este ea.Persoanele cu piele deschisă la culoare, care se ard foarte ușor, chiar în primele minute de expunere la soare, ar trebui să opteze pentru o cremă cu un factor de protecție solară (SPF) mare - 30 sau 50. Pielea închisă la culoare are o oarecare protecție naturală împotriva razelor UV, dar asta nu înseamnă că nu este necesar să se folosească creme cu protecție solară. În acest caz, o loțiune cu SPF 15 ar putea fi însă suficientă. Pentru tenul normal, care se bucură, de asemenea, de un oarecare grad de protecție datorită cantității de melanină pe care o conține, poate fi adecvată o cremă cu SPF 15. Cu toate acestea, pentru siguranță, mai ales dacă te expui la soare pentru o perioadă mai lungă de timp, este indicat să folosești un SPF de minim 30.

Utilizarea regulată a produselor cu factor de protecție solară este esențială pentru a-ți proteja pielea de efectele dăunătoare ale razelor UV, fie că vorbim despre îmbătrânirea prematură a pielii, de arsuri solare ori chiar de cancer de piele. Nu uita însă că niciun produs de acest tip nu acționează instant și că trebuie reaplicat periodic pentru a-și menține efectele. Un dermatolog îți poate oferi mai multe informații în acest sens și te poate ajuta să alegi produsele potrivite pentru tine!

Surse:
https://www.medlife.ro/articole-medicale/ce-este-fps-si-avantajele-cremelor-cu-protectie-solara
https://www.medlife.ro/glosar-medical/afectiuni-medicale/cancer-de-piele-cauze-simptome-tratament


Recomandari