Ce este ceata mentala COVID-19? Iata care sunt simptomele

Ce este ceata mentala COVID-19? Iata care sunt simptomele
  calendar_month   update 31 Iul 2022, ora: 18:37      
După doi ani și jumătate de pandemie, acum este mai clar care sunt unele dintre consecințele infecției cu SARS-CoV-2, în special cele care afectează diferite organe ale corpului. Cu toate acestea, nu s-a vorbit prea mult despre consecințele neurologice pe care le are asupra creierului, inclusiv despre ceea ce se numește ceață mentală.

În ultimele luni, mai multe persoane care încă se recuperează în urma infecției cu Covid-19 au raportat că suferă în continuare de efecte secundare persistente, cunoscute sub numele de long-covid, inclusiv o problemă neurologică tot mai frecventă la pacienți: ceață mentală post-covid.

Ce este ceață mentală COVID-19?

Potrivit unui articol publicat în revista Neurology Clinical Practice, cercetătorii de la NewYork-Presbyterian și Columbia University Irving Medical Center au descoperit că posibilele simptome neurologice Covid pot include dureri de cap, oboseală și amețeli, dar alături de acestea persistă și afecțiuni mai grave, cum ar fi pierderea memoriei, confuzie și dificultăți de concentrare.

O lucrare publicată în revista științifică Nature confirmă ceea ce unii experți se temeau deja. Un studiu al Universității din California sugerează că SARS-CoV-2 poate infecta astrocitele, un tip de celule abundente în creier care joacă o serie de roluri importante în activitatea nervoasă.

Astrocitele se găsesc în creier și în măduva spinării și servesc în primul rând pentru a oferi suport fizic și structural pentru neuroni; cu toate acestea, se știe acum că sunt implicate și în procesele de memorie și de învățare.

Comunitatea medicală, care continuă să studieze impactul pe termen lung al COVID-19 și al variantelor sale, a raportat că pacienții infectați cu acest virus din întreaga lume se confruntă cu probleme cognitive grave, cum ar fi pierderi de memorie, dificultăți în găsirea cuvintelor și lipsa de atenție la sarcini simple.

În mod similar, un alt studiu realizat în Brazilia a constatat că, în urma analizei creierelor a 26 de persoane care au murit din cauza coronavirusului, cinci dintre acestea au arătat că 66% dintre celulele afectate erau astrocite.
Pe de altă parte, oamenii de știință de la University College din Londra au găsit, de asemenea, suficiente dovezi că SARS-CoV-2 poate afecta creierul prin reducerea fluxului sanguin, care, la rândul său, afectează funcția neuronilor și, în cele din urmă, îi ucide. De asemenea, provoacă pierderea materiei cenușii în diferite zone ale cortexului cerebral.

Simptomele de ceață mentală

Experții recomandă să acordați atenție anumitor semne legate de ceața mentală, în special confuzia și uitarea, ca fiind primele și cele mai evidente. De asemenea, se recomandă căutarea așa-numitelor simptome focale:
Dificultăți de vorbire
Pierderea vederii
Amorțeală sau furnicături.



Toate acestea sunt considerate de către neurologi ca indicând o afectare a unei anumite părți a sistemului nervos.

Recomandari