Ce afectiuni se pot ascunde in spatele durerilor de picioare, de glezna sau localizate in talpa

Ce afectiuni se pot ascunde in spatele durerilor de picioare, de glezna sau localizate in talpa
  calendar_month     photo_cameraFreepik    
Odată cu înaintarea în vârstă, cresc șansele de a dezvolta dureri sau probleme în articulațiile de sub nivelul genunchilor. Aceste dureri pot fi cauzate de factori precum vârsta, schimbări în stilul de viață sau creșterea în greutate, care pot afecta articulațiile de la nivelul picioarelor. De asemenea, pot fi cauzate de entorse sau întinderi. Iată ce afecțiuni se pot ascunde în spatele durerilor de picioare, de gleznă sau localizate în talpă.

Picior plat

Piciorul plat sau platfus, este o afecțiune a piciorului în care arcada piciorului se aplatizează, ceea ce poate duce la mai multe probleme de sănătate și disconfort.

Pacienții cu această afecțiune prezintă adesea simptome de oboseală sau disconfort la nivelul picioarelor și gleznelor, în special în timpul activităților fizice. De asemenea, pot avea probleme și cu stabilitatea în mers.

Nevromul lui Morton

Nevromul lui Morton este o afecțiune dureroasă care afectează regiunea antepiciorului, în special zona dintre al treilea și al patrulea deget de la picior.

Această afecțiune poate fi cauzată de presiunea repetată asupra nervului din acea zonă. Factorii declanșatori includ purtarea de pantofi strânși sau cu tocuri înalte sau stresul continuu pe zona respectivă a piciorului. Ca rezultat, nervul se îngroașă și devine inflamat, determinând apariția durerii și a senzațiilor de înțepături, arsură sau amorțeală în degetele afectate.

Entorsa gleznei

Entorsa gleznei este o leziune frecventă care apare atunci când ligamentele din jurul articulației gleznei sunt întinse sau rupte în urma unei mișcări bruște.

Simptomele includ inflamarea rapidă a zonei, vânătăi, durere intensă și o senzație de instabilitate a piciorului. Diagnosticul este adesea confirmat printr-o examinare clinică și, în unele cazuri, printr-o radiografie pentru a exclude o fractură.

Tratamentul pentru entorsa glezna implică odihnă, aplicarea compreselor reci, ridicarea piciorului și, uneori, imobilizarea cu o atelă sau bandaj. Fizioterapia poate ajuta la recuperarea și la restabilirea forței și stabilității gleznei.

Fasciita plantara

Fasciita plantara este o afecțiune frecventă care implică inflamația sau iritarea bandei de țesut ce se întinde de la călcâi până la partea din față a piciorului. Această bandă are rolul de a menține arcada piciorului și de a susține greutatea corporală.

Simptomul principal este durerea la nivelul călcâiului, de obicei în partea inferioară a acestuia. Durerea poate fi mai intensă dimineața, sau după perioade lungi de odihnă sau stat pe scaun. Durerea poate fi descrisă ca ascuțită sau ca o senzație de arsură în călcâi.



Pentru durerile de picioare, gleznă sau localizate în talpă, cel mai indicat este consultul specialist medical. Un medic va efectua o evaluare adecvată, va pune un diagnostic corect și recomanda un plan de tratament adecvat în funcție de cauza specifică a durerii. Consultul medical în cazul durerilor persistente sau severe la nivelul picioarelor nu trebuie amânat.

Bibliografie:
- https://www.leedscommunityhealthcare.nhs.uk/our-services-a-z/musculoskeletal-msk-new/hip-knee-leg-and-footankle-problems/
- https://pruskijointandspine.com/knee-foot-and-ankle-pain/
- https://versusarthritis.org/about-arthritis/conditions/foot-and-ankle-pain/
- https://www.northstaffsosteopath.co.uk/knee-leg-and-foot-pain/
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/mortons-neuroma/symptoms-causes/syc-20351935

Recomandari