Cate sarmale este sanatos sa mananci la o masa. Avertismentul Mihaelei Bilic

Cate sarmale este sanatos sa mananci la o masa. Avertismentul Mihaelei Bilic
  calendar_month   update 26 Dec 2022, ora: 12:10      
De sarbatori, cu totii avem tendinta sa manacam mult, mai ales ca oriunde am merge mesele sunt pline de bunatati traditionale, pe care nu le preparam de-a lungul anului. Nutritionistul Mihaela Bilic atrage insa atentia ca sarmalele pot fi un real pericol pentru sanatate daca sunt consumate in exces.

„Chiar dacă originea lor este din Balcani, noi le-am ridicat la rang de produse tradiționale. Sarmalele sunt un fel de mâncare completă, care aduc împreună toate cele trei categorii principale de nutrienți: proteine și grăsimi din carne, carbohidrați din orez și multă varză, adică legume. Singura recomandare este să alegem carnea slabă pentru tocat, pulpa de porc, și să le fierbem, în borș, zeamă de varză, suc de roșii, nu în ulei. Atenție și la cantitatea de costiță, slănină, pe care le punem în oală. De dorit, să fie gătite în abur, nu în grăsime”, a spus Mihaela Bilic.

Cate sarmale ar trebui sa manacam la o masa

„Ce sunt sarmalele? Un amestec echilibrat de carne tocată, varză murată și orez, totul fiert înăbușit sau gătit la cuptor, adică sănătos și dietetic, dacă am fost zgârciți cu grăsimea. Avantajul este că, odată gătite, pot fi consumate în zilele ce vor urma. Sunt chiar mai bune odată cu trecerea timpului. Porția corectă este de 3-4 bucăți, iar dacă adăugați un pic de smântână și câteva linguri de mămăligă, obțineți o masă sățioasă”.



Recomandari