Care sunt cele mai bune muraturi: in sare sau in otet? Mihaela Bilic a dat verdictul

Care sunt cele mai bune muraturi: in sare sau in otet? Mihaela Bilic a dat verdictul
  calendar_month        
Potrivit Mihaelei Bilic, muraturile fac parte din categoria alimentelor fermentate, deoarece contin bacterii vii si au efecte probiotice benefice. Aceste alimente contribuie la diversificarea si imbogatirea microbiotei intestinale, care este esentiala pentru un sistem imunitar puternic. Cele mai recomandate muraturi sunt cele preparate in sare, nu in otet, potrivit nutritionistei.

„Muraturile in sare sunt un aliment viu cu efect probiotic. ”Prin adaugarea de sare, se initiaza procesul de lacto-fermentatie, o metoda de conservare considerata de Mihaela Bilic drept miraculoasa. Lacto-fermentatia presupune pastrarea legumelor cu sare intr-un recipient etans, fara aer. In acest mediu, bacteriile benefice, in special lactobacilii, transforma glucidele din legume, producand gaze, enzime si acid lactic. Acidul lactic serveste ca un conservant natural, scazand pH-ul si prevenind dezvoltarea microorganismelor daunatoare.

Acidul lactic distruge bacteriile patogene si produce enzime lactice benefice, care au efecte probiotice. Cand nivelul acidului lactic ajunge la un anumit prag, fermentatia se stabilizeaza si se opreste automat dupa aproximativ doua-trei saptamani. Aceasta metoda de conservare este utilizata pentru prepararea muraturilor, a produselor lactate fermentate si a branzeturilor.Spre deosebire de alte metode de conservare, cum ar fi fierberea sau congelarea, care pot altera calitatile nutritive ale alimentelor, lacto-fermentatia pastreaza prospetimea legumelor si le face mai usor de digerat.

Nutrientii devin mai accesibili, iar continutul de vitamine creste semnificativ. De exemplu, varza murata contine de doua ori mai multa vitamina C decat varza proaspata, are un continut redus de sulf, iar fibrele sunt partial descompuse, reducand riscul de indigestie.Multe legume si fructe, cum ar fi castravetii, gogonelele, conopida, ceapa, morcovii, ridichile, sfecla, pepenii, merele sau gutuile, pot fi transformate in muraturi.

Varza murata, loc fruntas in topul muraturilor

Mihaela Bilic considera ca varza murata ocupa locul fruntas in topul muraturilor, fiind prezenta in numeroase bucatarii traditionale. Varza murata nu doar ca este mai bogata in vitamina C, dar nu mai provoaca aceleasi probleme digestive ca varza cruda.

Desi sarea poate limita consumul excesiv de muraturi, acestea pot fi clatite inainte de consum.Beneficiile muraturilor preparate in sare sunt numeroase datorita enzimelor, vitaminelor si mineralelor care se dezvolta natural in urma procesului de fermentatie. In timpul fermentarii, in legume se formeaza un ecosistem microbian divers, care poate ajunge la un milion pana la un miliard de microorganisme pe gram de produs fermentat.

Alaturi de produsele lactate si branzeturi fermentate, muraturile reprezinta o sursa valoroasa de fermenti vii, precum lactobacili si bifidobacterii, care contribuie la intarirea sistemului imunitar. Probioticele din aceste alimente echilibreaza flora intestinala, reduc inflamatia si riscul de intolerante digestive, imbunatatesc digestia si ajuta la ameliorarea sindromului de colon iritabil.

Muraturile fac parte din traditia culinara romaneasca, fiind usor de pregatit si avand o perioada lunga de pastrare. Datorita concentratiei mari de bacterii benefice, cum spune si Mihaela Bilic, muraturile pot fi privite ca alimente vii, probiotice naturale, bogate in vitamina C, care merita sa fie consumate in mod regulat. Cu muraturi, sanatatea este accesibila si delicioasa—tot ce va trebuie sunt legume, un borcan, apa si sare.



Recomandari