Biopsia mamara - cand este recomandata?
history_edu redactia ele.ro calendar_month 14 Mar 2023, 18:05
Biopsia mamară este o modalitate invazivă de diagnostic a cancerului mamar, care presupune efectuarea unei puncții la nivelul sânului pentru recoltarea unei probe ce va fi analizată în laboratorul de anatomie patologică.
Biopsia vine practic în completarea celorlalte investigații imagistice care au ridicat suspiciunea de cancer mamar. Mostra prelevată va fi evaluată la microscop și va confirma sau infirma gradul de malignitate a formațiunii suspecte.
Cum se efectuează biopsia mamară?
Biopsia se efectuează în ambulatoriu, fără spitalizare de zi. În timpul procedurii, pacienta va sta întinsă, primul pas fiind administrarea unui anestezic local. Puncția se realizează cu ajutorul unui ac fin, montat pe o seringă unde se va acumula proba extrasă.
În cazul în care în momentul extragerii, se observă un conținut lichid, transparent iar masa dispare, se va extrage lichidul până la capăt, concluzia fiind că formațiunea identificată este de fapt un chist.
Dacă lichidul extras conține urme vizibile de sânge iar masa rămâne, există probabilitatea să fie vorba despre un cancer – diagnostic confirmat în urma procesării probei de către laboratorul de anatomie patologică.
De câte tipuri este biopsia mamară?
În funcție de modul de abordare, biopsia poate fi de trei feluri:
1. Biopsie percutană – efectuată sub ghidaj ecografic și anestezie locală. Acest tip de biopsie este cel mai frecvent utilizată.
2. Biopsie chirurgicală – este de două feluri: biopsie incizională (cu recoltarea unui volum mai mare de țesut) și biopsie chirurgicală (efectuată în sala de operații, sub anestezie generală).
3. Biospie stereotaxică – este o biopsie percutană efectuată sub ghidajul tridimensional al unui aparat care va indica orientarea acului de biopsie.
Cum te pregătești pentru efectuarea biopsiei mamare?
Este necesară consultarea medicului care va efectua procedura, înainte de ziua realizării biopsiei. Acesta poate recomanda să nu luați aspirină sau orice alt tip de medicament care ar putea influența coagularea normală a sângelui în timpul sau în urma procedurii.
O altă recomandare este evitarea folosirii deodorantului, sau a vreunei loțiuni care conține talc sau parfum, în ziua efectuării biopsiei.
În cazul biopsiei chirurgicale cu anestezie generală, este posibil să vă fie solicitat să nu mâncați în ziua respectivă.
Riscurile biopsiei mamare
Riscurile procedurii de biopsie sunt cele asociate oricărei proceduri de acest tip. Dacă ne referim la biopsia chirurgicală, vorbim despre complicații minore, precum – hemoragie, infecția sau echimoza în jurul inciziei precum și un disconfort ce durează nu mai mult de 5-6 zile.
Cancerul mamar este o afecțiune oncologică gravă, al cărui tratament poate fi efectuat în siguranță, cu traume minime față de chirurgia radicală efectuată în trecut, în condițiile în care boala este depistată la timp, într-un stadiu precoce. Cel mai important în acest sens este să respectăm timpii de efectuare a screeningului de prevenție, anual prin ecografie mamară sau mamografie, în cazul femeilor cu vârsta de peste 40 de ani.