7 cauze ale picioarelor umflate

7 cauze ale picioarelor umflate
  calendar_month     photo_cameraShutterstock : www.reginamaria.ro    
Picioarele umflate pot avea numeroase cauze. Unele dintre ele, cum sunt leziunile minore, sunt ușor de tratat. Altele pot avea legătură cu probleme grave de sănătate și necesită intervenție medicală imediată. În acest articol, poți descoperi câteva dintre cele mai importante cauze ale picioarelor umflate.

1. Limfedemul

Diagnosticul de limfedemse referă la umflarea picioarelor din cauza lichidului acumulat la nivelul țesuturilor. Membrele inferioare sunt cel mai des afectate, dar limfedemul se poate observa și la nivelul mâinilor, feței sau abdomenului.

Printre simptomele limfedemului, se numără:
- pielea lucioasă, întinsă pe zona afectată;
- denivelări persistente pe piele consecutiv aplicării presiunii;
- mobilitate redusă și disconfort;
- tuse și dificultăți de respirație atunci când sunt afectați plămânii.

Limfedemul poate dispărea de la sine, dar există situații în care se impune tratament. Ciorapii compresivi, reducerea consumului de sare, odihna cu picioarele ridicate mai sus de nivelul pieptului pot fi de ajutor, dar, dacă nu sunt eficiente, e obligatoriu să consulți medicul.

2. Leziunile piciorului sau ale gleznei

Traumatismele pot determina umflarea piciorului în zona afectată. O luxație de gleznă, de pildă, se asociază cu umflarea piciorului.

În cazul traumatismelor minore, tratamentul este conservativ: repaus, imobilizarea zonei afectate, bandaj compresiv, comprese cu gheață, analgezice și antiinflamatoare nesteroidiene. Dacă durerea nu se ameliorează în decurs de câteva zile, se recomandă evaluare medicală pentru excluderea unor leziuni mai grave(fisuri/fracturi osoase,avulsii,rupturi tendinoase sau ligamentare).

3. Sarcina

Un simptom frecvent al sarcinii avansate este reprezentat de umflarea picioarelor și a gleznelor. Umflarea intervine ca urmare a retenției de lichide și presiunii crescute asupra sistemului venos. Picioarele umflate în timpul sarcinii se tratează cel mai eficient prin repaus cu membrele sprijinite mai sus de nivelul pieptului. Încălțămintea confortabilă poate fi de ajutor, precum și evitarea statului în picioare sau la birou pentru perioade îndelungate de timp. Creșterea aportului de apă și limitarea cantității de sare pot fi de ajutor. Ciorapii compresivi și colanții pot reduce disconfortul și pot contribui la dezumflarea membrelor.

4. Unele medicamente

Medicatia – edemul poate fi cauzat de analgezice (ibuprofen), antidiabetice, antihipertensive;

Unele medicamente au ca efect secundar umflarea picioarelor ca urmare a retenției de apă. Pe lista medicamentelor care reprezintă factori de risc se numără:
- tratamentele hormonale cu estrogeni și testosteron;
- blocantele canalelor de calciu utilizate pentru controlul tensiunii arteriale;
- steroizii androgenici și anabolizanți și corticosteroizii;
- antidepresivele;
- antiinflamatoarele nesteroidiene;
- antidiabeticele orale.



În cazul în care bănuiești că medicamentele pe care le iei determină umflarea picioarelor, discută cu medicul despre acest efect. E posibil să fie necesară ajustarea dozei sau recomandarea unui alt produs cu efect similar.

5. Consumul de alcool

Alcoolul determină organismul să rețină mai multă apă în țesuturi, ceea ce poate determina umflarea picioarelor. Dacă aceasta persistă mai mult de 48 ore, discută cu medicul despre acest simptom.

Umflarea repetată a picioarelor după consumul de alcool poate fi semnul unei afecțiuni cardiace, hepatice sau renale.

Menținerea picioarelor într-o poziție ridicată, hidratarea adecvată și reducerea aportului de sare pot ajuta la diminuarea rapidă a edemelor. Băile de picioare cu apă rece pot fi, de asemenea, eficiente.

6. Temperaturile ridicate

În perioadele caniculare, picioarele se pot umfla ca urmare a dilatării venelor în procesul de răcorire a organismului. Ca urmare a acestei dilatări, fluidele se acumulează în țesuturi și, sub acțiunea gravitației, coboară la nivelul gleznelor.
Un consum adecvat de apă și purtarea unor pantofi confortabili, preferabil cu o bună ventilație, sunt de natură să prevină umflarea picioarelor pe timp de vară.

7. Afecțiunile renale

Sindrom nefrotic (boala a rinichilor care presupune deteriorarea vaselor cu rol in filtrarea urinei);

Persoanele care suferă de diverse afecțiuni renale nu reușesc să elimine suficientă apă din organism, ceea ce determină acumularea de lichide în țesuturi. Afecțiunile renale pot fi asimptomatice până în fazele avansate ale bolii când se instalează insuficiența renală. Simptomele insuficienței renale sunt:
- urinare rară;
- dificultăți de respirație;
- oboseală accentuată;
- durere sau presiune la nivelul pieptului;
- convulsii;
- greață;
- confuzie;
- comă.

Tratarea afecțiunilor renale se face cu ajutorul medicației specifice. O dietă cu aport redus de proteine și suplimentele cu vitamina D și calciu sunt indicate.

Există multe cauze care pot determina umflarea picioarelor, unele foarte simplu de gestionat, altele care impun o evaluare medicală detaliată și o intervenție promptă. Nu ezita să contactezi medicul în cazul în care acest simptom persistă sau reapare frecvent.

Tratament pentru picioare umflate

Tratamentul picioarelor umflatepoate fi diferit in functie de cauza declansatoare a edemelor declive. Astfel, in unele situatii, este necesar tratamentul bolii de fond, in timp ce in alte cazuri poate fi suficienta ajustarea stilului de viata.

Diureticele reprezinta tratamente medicamentoase utilizate adesea in combaterea picioarelor umflate de cauze diferite. In unele situatii, insa, poate fi necesar tratamentul chirurgical. In starile inflamatorii si infectioase, pot fi necesare atat tratamente simptomatice, cat si etiologice (antibiotic si antiinflamator picior umflat).

Nu in ultimul rand, exista situatii in care simpla asteptare si monitorizare constituie tratamentul de electie pentru picioare umflate.

Masuri suplimentare de tratament nemedicamentos includ:
- Aplicarea sosetelor compresive (comprese pentru picioare umflate);
- Consumarea unei cantitati corespunzatoare de lichide (8-10 pahare pe zi);
- Mentinerea picioarelor deasupra nivelului corpului oricand este posibil;
- Eliminarea sedentarismului prin practicarea exercitiilor fizice sau adaugarea plimbarilor in programul zilnic (in lipsa traumatismelor curente);
- Ajustarea dietei si reducerea consumului de alcool.
- Evita incaltamintea/imbracamintea prea stransa sau sosetele stranse in jurul gambelor;
- Redu consumul de sare, care ajuta la retentia fluidelor in organism;
- Scapa de excesul ponderal;



Recomandari