5 cauze frecvente ale furnicaturilor la nivelul bratelor si cum sa le tratezi

5 cauze frecvente ale furnicaturilor la nivelul bratelor si cum sa le tratezi
  calendar_month     photo_cameraShutterstock    
Furnicaturile la nivelul bratului sau mainii sunt un simptom deranjant, care poate declansa un nivel ridicat de panica si anxietate. Cauzele pot fi foarte variate, de la banale pana la ingrijoratoare, si e bine sa le cunosti pentru a putea contacta medicul in caz de nevoie. Descopera mai multe despre acestea si cum poti actiona la timp si in mod corect.

1. Compresia nervoasa

Una dintre cele mai intalnite cauze ale furnicaturilor la nivelul bratelor sau mainilor este compresia unor nervi din aceasta zona. Un nerv comprimat sau iritat poate determina senzatie de amorteala sau de furnicaturi in zona bratului pe care il deserveste. Compresia nervoasa poate fi determinata de pozitii incomode, de hernia de disc, de afectiuni precum sindromul de tunel carpian sau de limfedemulbratului.

Pentru un tratament adecvat, este esentiala identificarea cauzei si eliminarea acesteia, pentru indepartarea compresiei. De exemplu, in cazul sindromului de tunel carpian, purtarea unui dispozitiv de sprijin pentru incheietura mainii si fizioterapia pot contribui la reducerea presiunii asupra nervului median.

2. Leziunile nervilor periferici

Leziunile nervilor periferici pot determina furnicaturi la nivelul bratelor, insotite si de alte simptome: durere, hipersensibilitate sau scaderea sensibilitatii, limitarea miscarilor etc. Leziunile nervilor pot fi de ordin mecanic, consecutive luxatiilor sau entorselor sau pot aparea ca urmare a unui proces de degenerare, cum se intampla de pilda in maladia Guillain-Barre.

Tratamentul pentru furnicaturile determinate de leziunile nervilor periferici variaza in functie de tipul de leziune:

- in cazul unui proces traumatic, gheata si repausul care controleaza inflamatia pot fi suficiente;

- in cazul unui proces autoimun, administrarea de anticorpi si plasmafereza pot contribui la remedierea situatiei;

- exercitiile de reabilitate sunt necesare si utile, indiferent de cauza care a determinat leziunea nervului.

3. Tulburarile de circulatie sanguina

Tulburarile circulatorii de tipul aterosclerozei sau al bolii Raynaud pot declansa, de asemenea, furnicaturi la nivelul bratelor. Aceste boli afecteaza fluxul normal de sange la nivelul bratelor, ceea ce poate determina senzatii de amorteala sau furnicaturi.

Tratarea furnicaturilor care au astfel de cauze impune adoptarea unui stil de viata sanatos, o alimentatie echilibrata, exercitii regulate, renuntarea la fumat. In unele cazuri, medicamentele sau terapiile specifice pot fi necesare pentru a imbunatati circulatia sanguina.

4. Deficitul de minerale si vitamine

Un deficit de minerale sau vitamine cum ar fi calciul, magneziul, vitaminele B6, B12 sau vitamina D poate duce la aparitia de furnicaturi sau amorteala la nivelul bratelor sau in alte zone ale corpului. Acesti nutrienti sunt esentiali pentru sanatatea sistemului nervos si a celui circulator, iar lipsa lor poate afecta functionarea normala a nervilor si a muschilor.

Tratamentul pentru furnicaturile determinate de deficitul de vitamine si minerale implica suplimentarea alimentara si modificari ale dietei pentru a corecta aportul de nutrienti.5. Diabetul

Diabetul este o afectiune cronica ce poate afecta circulatia sanguina si functionarea nervilor, ceea ce poate duce la furnicaturi si amorteli la brate si picioare. Printre complicatiile diabetului, neuropatia diabetica este una dintre cele mai frecvente si poate provoca deteriorarea nervilor si senzatii specifice la membrele afectate.

Tratamentul pentru furnicaturile cauzate de diabet implica mentinerea unui control adecvat al glicemiei si adoptarea unui stil de viata sanatos. Medicul este cel mai bun partener in gestionarea complicatiilor diabetului. De asemenea, preventia este un factor cheie pentru protejarea sanatatii pe termen lung: o alimentatie echilibrata, un nivel adecvat de exercitiu fizic si mentinerea unei greutati corporale sanatoase sunt factori cheie in prevenirea diabetului.

Exista si alte cauze posibile ale furnicaturilor la nivelul bratelor si mainilor: scleroza multipla, lupusul, artrita reumatoida, Zona Zoster, chiar si problemele de sanatate mintala de tipul anxietatii si al depresiei pot determina aceste simptome. Avand in vedere varietatea cauzelor posibile, e recomandat sa discuti cu un medic despre identificarea corecta a acestora si despre tratamentul adecvat fiecareia dintre ele.


Recomandari