3 Cele mai comune tipuri de hernie abdominala
history_edu WhitePress calendar_month 15 Sep 2023, 10:17
Herniile reprezinta afectiuni medicale comune care constau in iesirea unui tesut sau a unui organ din cavitatea specifica si patrunderea acestuia intr-un spatiu diferit, in care nu ar trebui sa se afle. Acestea pot afecta diferite parti ale corpului si pot provoca disconfort si, in unele cazuri mai complicate, chiar probleme serioase de sanatate.
De cele mai multe ori, herniile apar atunci cand exista o slabire sau o deschidere in peretele muscular care mentine organele interne in locurile potrivite. Acest fenomen poate fi cauzat de mai multi factori, cum ar fi: tusea cronica, obezitatea, ridicarea greutatilor excesive in mod incorect si repetat, obstructia persistenta (cum se intamplă in cazul constipatiei cronice), efortul intens, sarcina si asa mai departe. Una dintre cele mai importante si comune hernii este hernia abdominala, aceasta putand fi prezenta sub diferite forme, atat la adulti, cat si la copii.
In acest articol vom explora 3 tipuri comune de hernii din categoria celor abdominale, ce presupun acestea, ce simptome prezinta pacientii, care sunt principalele motive pentru care au aparut si care este tratamentul potrivit.
Hernia ombilicala este o afectiune medicala in care tesuturile sau organele interne ale corpului ies din cavitatea abdominala prin zona din jurul ombilicului (buricului). Acest tip de hernie este produsa de inchiderea necorespunzatoare a orificiului ombilical si poate aparea atat la adulti, cat si la copii, ori chiar la sugari.
Factori de risc si cauze pentru o hernie ombilicala
Herniile ombilicale pot aparea din multiple cauze, insa cele mai comune fac referire la:
- Obezitatea- Excesul de greutate poate exercita o presiune foarte puternica asupra peretelui abdominal si poate favoriza aparitia herniilor.
- Sarcina- La copiii nou-nascuti si la sugari, herniile ombilicale sunt adesea prezente de la nastere si pot fi cauzate de un muschi ombilical slab sau incomplet dezvoltat.
- Factori genetici- Anumite familii pot avea o predispozitie genetica deosebita la dezvoltarea herniilor ombilicale.
Simptome
Ca in cazul oricarui alt tip de hernie, simtomele pot fi diferite in functie de severitatea si dimensiunea acesteia, dar si in functie de organismul fiecarui pacient. Cu toate acestea, exista cateva simpotome comune, des intalnite la pacientii care se confrunta cu hernia ombilicala.
Acestea fac referire la:
- Proeminenta ori o umflatura in jurul buricului
- Durere sau disconfort in zona herniei, in special atunci cand creste in volum
- Senzatie de greutate sau presiune in abdomen
- Greata sau varsaturi
Este important de cunoscut faptul ca multi pacienti cu hernie ombilicala nu prezinta simtome, afectiunea fiind descoperita in urma unor examinari medicale de rutina, ori in mod accidental.
Diagnosticare
Diagnosticarea unei hernii ombilicale se poate realiza in mai multe moduri:
- Examinarea fizica: De cele mai multe ori, hernia ombilicala este descoperita in urma unei examinari fizice, prin palpare, in cadrul careia medicul chirurg verifica daca hernia este reductibila sau incarcerata. De asemenea, examinarea fizica a pacientului poate dezvalui dimensiunea, localizarea si severitatea herniei cu care acesta se confrunta.
- Examinarile imagistice specifice: In cazul in care sunt necesare investigatii suplimentare, pentru diagnosticare ori necesitatea cunoasterii unor informatii mai detaliate, medicul poate recomanda CT, ecografia abdominala sau radiografiile.
- Istoricul medical: Este esential ca medicul sa cunoasca toate simptomele pe care pacientul le are, astfel incat sa poata contura un istoric medical exact pentru pacient. In functie de informatiile furnizate, specialistul isi poate da seama care este afectiunea cu care se poate confrunta pacientul si gravitatea acesteia.
Hernie ombilicala tratament
Hernia ombilicala se poate trata in mai multe feluri, in functie de gravitatea situatiei, varsta pacientului si dimensiunea herniei.
Optiunile pentru schema de tratament includ:
- Monitorizarea pacientului: In cazul in care hernia nu este mare si dureroasa, pacientul poate fi tinut sub observatie. In perioada in care este monitorizat, pacientul trebuie sa se prezinte periodic la medic pentru examinarile necesare.
- Centura herniara: Exista cazuri cand se poate folosi, pe o perioada limitata, o centura herniara speciala pentru a ajuta la sustinerea herniei si pentru a evita complicatiile.
- Chirurgie: Pentru cazurile mai grave, medicul apeleaza la o operatie hernie ombilicala, pentru a solutiona problema de sanatate. Aceasta interventie chirurgicala este recomandata pentru herniile mai mari, dureroase, care nu se rezolva de la sine si care pot afecta viata pacientului. Aceasta procedura implica repararea peretelui muscular slabit si reasezarea tesuturilor sau organelor in cavitatea abdominala. Procesul de https://drdrasovean.ro/chirurgia-herniilor/ ombiliacala poate sa difere de la o persoana la alta, in special in functie de tipul interventiei chirurgicale- deschisa ori laparoscopica.
Hernia inghinala
Hernia inghinala este o afectiune medicala comuna si reprezinta iesirea prin canalul inghinal, o zona din zona inghinala sau a coapselor, a unei portiuni de intestin sau tesut din cavitatea abdominala. Aceasta poate provoca umflaturi vizibile si poate fi insotita de disconfort sau durere locala. Herniile inghinale sunt mai des intalnite la barbati si incidenta lor creste odata cu inaintarea in varsta.
Hernia inghinala poate fi de doua feluri:
- Hernie inghinala directa- Atunci cand organele sau tesuturile ies din cavitatea abdominala printr-un punct slab in peretele muscular al canalului inghinal.
- Hernie inghinala indirecta- Atunci cand exista o deschidere congenitala sau o slabire in canalul inghinal si poate fi prezenta de la momentul nasterii sau se poate dezvolta ulterior.
Factori de risc si cauze pentru o hernie inghinala
Cele mai commune cauze pentru aparitia herniilor inghinale, fac referire la:
- Ridicarea greutatilor excesive in mod repetat si incorect
- Constipatia cronica
- Tusea cronica sau efortul intens
- Bolile consumptive, neoplazii
- Obezitatea
- Sarcina si nasterea
Simptome
Simptomele herniilor inghinale sunt variate, insa cele mai comune sunt reprezentate de:
- Senzatie de greutate sau presiune in zona inghinala
- O simpla jena in zona afectata ori dureri puternice, in functie de gravitatea situatiei
- O proeminenta vizibila in zona inghinala sau a coapsei
- Varsaturi, balonare sau chiar ocluzie in cazurile grave
Diagnosticare
In cazul herniilor inghinale, doar medicul specialist poate oferi un diagnostic sigur si exact, in urma unor examinari specifice, care fac referire la:
- Examinarea fizica: Medicul specialist poate sa efectueze o examinare detaliata pentru a identifica cele mai comune semne si simptome intalnite. Examinarea poate presupune verificarea zonei inghinale pentru a detecta o posibila umflatura, solitarea catre pacient sa efectueze activitati specifice pentru a observa daca exista proeminente (tuse, incordarea muschilor) etc.
- Examinarile imagistice specifice: In cele mai multe cazuri diagnosticul poate fi aflat si fara examinari imagistice, in cazul herniilor inghinale. Cu toate acestea, pentru pacientii cu hernii mai complexe sau pentru a exclude alte afectiuni potentiale, medicul poate recomanda CT sau ecografia.
- Istoricul medical: Este crucial ca medical sa cunoasca toate simptomele pacientului, inclusiv istoricul familial in ceea ce priveste herniile, astfel incat sa poata obtine informatii importante in procesul de diagnosticare.
Hernie inghinala tratament
Este cunoscut faptul ca, de obicei, herniile inghinale nu se vindeca de la sine, iar odata cu trecerea timpului se pot agrava. Din acest considerent, tratamentul pentru o astfel de hernie se rezuma doar la interventiile chirurgicale.
In aceasta situatie, pacientul poate opta pentru chirurgie deschisa ori chirurgie laparoscopica, diferenta dintre cele doua fiind importanta. In cazul chirugiei laparoscopice, pacientul se va recupera mai repede si mai usor datorita inciziilor mici facute in timpul interventiei.
Hernia hiatala
Hernia hiatala este un tip de hernie abdominala, in care o portiune a stomacului patrunde in cavitatea toracica prin hiatusul esofagian al diafragmei, o deschidere mica in muschiul care separa cavitatea toracica de cea abdominala. Aceasta hernie poate fi de doua feluri, dupa cum urmeaza:
- Hernie hiatala de alunecare- Cea mai comuna forma a herniei hiatale, care apare atunci cand o parte a stomacului si/sau a esofagului aluneca prin hiatusul esofagian in cavitatea toracica.
- Hernie hiatala paraesofagiana- O forma mai rara de hernie hiatala in care partea superioara a stomacului ramane in cavitatea toracica si o alta parte a stomacului aluneca in locul in care ar trebui sa se afle esofagul.
Factori de risc si cauze pentru o hernie hiatala
Herniile hiatale nu au intotdeauna cauze exacte, insa de cele mai multe ori acestea pot aparea ca urmare a:
- Factorilor genetici, care duc la o predispozitie crescuta in ceea ce priveste aparitia herniilor
- Slabirii muschiului diafragmei care inconjoara hiatusul esofagian
- Cresterii presiunii abdominale, din cauze precum tusea cronica, varsaturi repetate sau ridicarea incorecta a greutatilor excesive
Simptome
Simptomele herniilor hiatale pot varia in functie de gravitatea situatiei, insa cele mai comune se traduc prin:
- Durere sau disconfort in zona pieptului sau abdomenului superior
- Senzatie de satietate rapida la mancare
- Arsuri stomacale si arsuri in partea superioara a pieptului
- Tulburari ale gatului, precum tusea ori raguseala
- Regurgitarea sau refluxul acizilor gastrici
Diagnosticare
Doar medicul specialist poate pune un diagnostic exact in cazul herniilor hiatale, iar in acest proces se pot folosi de mai multe metode precum:
- Evaluarea clinica: In aceasta etapa medical va avea nevoie sa cunoasca toate simptomele pacientului, si istoricul medical al acestuia si al familiei in ceea ce priveste aparitia herniilor. De asemenea, specialistul va efectua si o examinare fizica a pacientului pentru a identifica posibilele anomalii medicale.
- Examinarile imagistice specifice: In unele cazuri, medicul poate recomanda teste de imagistica pentru a confirma diagnosticul și pentru a evalua gravitatea herniei. Aceste teste pot include: radiografia cu bariu, endoscopia superioara, monometrie esofagiana etc.
- Teste de aciditate esofagiana: In cazurile in care simptomele de reflux sunt severe, medicul poate recomanda teste specifice pentru masurarea aciditatii in esofag.
Hernie hiatala tratament
Severitatea herniei si a simptomelor dicteaza in alegerea tratamentului potrivit, asfel ca exista mai multe optiuni care fac referire la:
- Schimbări ale stilului de viata si modificari ale alimentatiei
- Medicamentele antacid sau inhibitorii de pompa de protoni
- Interventie chirurgicala in cazurile grave ori atunci cand nu functioneaza tratamentul prescris. Procesul de recuperare operatie hernie hiatala poate sa difere in functie de starea generala de sanitate a pacientului si tipul operatiei (deschisa ori laparoscopic).
In concluzie, toate cele trei tipuri de hernii prezentate anterior sunt hernii abdominale importante, comune, ce pot afecta pacientii de orice varsta, incepand cu nou nascuti si pana la cei de varste inaintate.
Aparitia acestora poate fi cauzata de o multime de factori specifici, simptomele sunt diferite, iar schema de tratament este foarte vasta si se raporteaza direct la gravitatea starii de sanitate a pacientului, marimea herniei si simptomele acestuia.
Este esentiala depistarea precoce a herniilor astfel incat sa poata fi tratate cu usurinta, fara sa aiba un impact negativ asupra vietii pacientului.
Din acest motiv, indemnam cu incredere toate persoanele care au gasit ca fiind familiare simptomele prezentate pe parcursul acestui articol, sa programeze o vizita la medicul specialist, cat mai rapid!
Recomandari
Newsletter Ele.ro
Dumnezeu...se invatza?
- person
"cum sa iubesti...pareri personale. keep up ,spread jah-jah love ,first of all"