6 vitamine si nutrienti esentiali dupa varsta de 35 de ani! Invata cum sa traiesti mult si bine

Gandeste-te la vitamine ca la niste arme cu ajutorul carora poti lupta impotriva bolilor specifice varstei. Si cum poti crea o astfel de armata eficienta daca nu cu ajutorul unei alimentatii corecte? Si chiar daca normal este sa mananci bine indiferent de varsta, dupa 35 de ani lucrurile se schimba usor.
Dupa 35-40 de ani, organismul tau nu mai functioneaza ca la 20 de ani. Masa musculara incepe sa se deterioreze si cel mai probabil pui pe tine cateva kilograme. Se apropie si menopauza si riscul unor boli grave precum diabetul sau chiar cancerul este mai crescut. Toate acestea inseamna ca planul tau de lupta incepe sa fie putin diferit. Iata care sunt vitamintele, armele cu care iti creezi defensiva perfecta:
Vitamina B12
Vitamina B12 este esentiala pentru o circulatie sangvina normala si pentru buna functionare a creierului, spun specialistii. Ce trebuie sa stii este ca, odata cu imbatranirea organismului, vitamina B12 este absorbita mai greu din alimente. De aceea, este bine sa faci periodic cure cu aceasta vitamine.
Calciu
Potrivit studiilor, cresterea aportului de calciu in apropierea varstei a doua va avea ca efect un risc scazut de fracturi, dar si de atac de cord, de accident vascular cerebral ori de boli de inima. Nici ce e prea mult nu e bun, astfel ca doza recomandata pentru femeile peste 35 de ani este de 1000 de miligrame pe zi, iar pentru cele de peste 50 de ani, de 1200 de miligrame zilnic.
Vitamina D
Vitamina D protejeaza organismul impotriva schimbarilor legate de varsta. Deficientele de vitamina D dupa depasirea pragului de 35 de ani sunt corelate cu un risc crescut de diabet, de boli de inima, de scleroza multipla, de calcer la san sau colorectal. In plus, vitamina D este esentiala pentru absorbtia calciului in organism. De regula vitamina D este slab absorbita din alimente. Soarele este cea mai buna sursa de vitamina D.
Magneziu
Magneziul are rolul de a regla tensiunea arteriala, un factor deosebit de important pentru femeile trecute de 35 de ani. Deficientele de magneziu sunt si ele corelate cu boli de inima si cu diabet. Aportul de magneziul are rol de a tine glicemia sub control si de a regla functiile cardiace. Doza zilnica recomandata este de 320 de miligrame.
Potasiu
Potasiul joaca un rol cheie in mentinerea sub control a tensiunii arteriale indiferent de varsta. Un aport suficient de magneziu este corelat si cu un risc scazut de accident vascular cerebral. Nu e nevoie insa de suplimente alimentare pe baza de potasiu, ci e suficienta o alimentatie sanatoasa care sa includa banane, cartofi dulci, fasole si linte.
Omega-3
Acizii grasi Omega-3 ajuta la combaterea unora dintre schimbarile inerente odata cu inaintarea in varsta, cum ar fi riscul aparitiei bolilor de inima si declinul cognitiv. Studii recente au aratat ca persoanele care au un nivel ridicat de acizi grasi Omega-3 in sange au creiere mai mari si obtin rezultate mai bune la testele de memorie si de gandire abstracta comparativ cu persoanele care au un nivel scazut din acesti nutrienti. Omega-3 ajuta si la scaderea presiunii sangvine si la reducerea colesterolului rau.