Viata dupa infarct

Viata dupa infarct
  calendar_month        
Infarctul este un semnal de alarma, nu o fatalitate. Odata intoarsa acasa si trecuta prin stresul accidentului, adopta reflexe bune ca sa-ti intaresti inima.

Renunta definitiv la tutun

Tigara este un factor de risc major pentru infarctul de miocard. Dovada: riscul de infarct este de 2.5 ori mai mare la 20 de tigari pe zi, si de 5 ori mai mare la 40 de tigari pe zi fata de un nefumator.

Tinerii sunt la fel de expusi la acest risc ca si cei mai in varsta: infarctul poate lovi de la 30 de ani. 80% dintre victimele infarctului care nu au implinit 45 de ani sunt fumatori.

Si totusi, nu e prea tarziu sa actionezi. Renuntarea definitiva nu poate fi decat benefica. Dimpotriva, continuarea fumatului reprezinta un risc de complicatii. Renuntarea la fumat este o prioritate si cel mai bun tratament contra riscului de recidiva.

52012.jpg



Beneficiile sevrajului sunt foarte rapide:

20 de minute dupa ultima tigara: presiunea sangvina si pulsatiile inimii redevin normale.

24 de ore dupa ultima tigara: riscul de infarct scade deja.

1 an dupa ultima tigara: riscul de infarct scade la jumatate.

Tips: Substitutele nicotinice nu sunt periculoase si te pot ajuta sa te lasi de fumat.

Adopta dieta mediteraneana

Mai multe studii stiintifice au demonstrat ca regimul mediteranean protejeaza organismul contra riscului cardiovascular.

Daca ai fost victima infarctului, cu siguranta medicul ti-a recomandat o alimentatie echilibrata si adoptarea unui regim mediteranean.

Acesta presupune:

Alimente de privilegiat: fructe, legume, cereale, paine, uleiuri vegetale (masline, rapita, floarea-soarelui), carne de pasare, peste.

Alimente de evitat: branzeturi, lactate, produse de patiserie, uleiuri animale (unt), carnea rosie, mezeluri.

Fa sport

Sedentarismul este un factor de risc cardiovascular la fel ca si hipercolesterolemia sau tabagismul. Daca nu este antrenat, muschiul cardiac se contracta mai putin bine si isi pierde puterea. Totusi, evita sporturile violente, nu trebuie sa faci performanta, ci rezistenta.

Sporturi recomandate: mers (30 de minute pe zi), inot, bicicleta. Ideal este sa le practici regulat si moderat. Si alte activitati te pot ajuta in acest sens: urcatul scarilor, mersul la cumparaturi, plimbarea cainelui, gradinaritul, bricolajul.

Medicamente: pastreaza-ti vigilenta!

Dupa spitalizare, vei lua medicamente cu pumnul. Scopul lor: prevenirea riscului de recidiva. Ele si-au demonstrat eficacitatea, insa trebuie sa fii foarte vigilenta la administrare.

Tratamentul luat in mod neregulat nu numai ca nu este eficace, dar are si potential periculos. De altfel, el nu trebuie in niciun caz intrerupt fara avizul medicului.

Principalele tratamente constau in:

Aspirina: pentru prevenirea recidivelor si pentru impiedicarea formarii de cheaguri in arterele ce duc la inima.

Un hipocolesterolemiant: dupa un accident cardiac, intotdeauna este benefica scaderea nivelului de colesterol, chiar daca acesta are o valoare normala.

Un tratament beta-blocant: pentru prevenirea aritmiilor inimii.

Un inhibitor al enzimei de conversie: pentru ameliorarea performantei inimii.

Se mai prescriu si alte medicamente in functie de factorii de risc propriu si antecedentele medicale: contra hipertensiunii , diabetului, insuficientei cardiace.



Recomandari