Ludwig van Beethoven
history_edu ele.ro calendar_month 08 Aug 2008, 11:05
Dezavantajati de o boala cronica sau de un accident, ei au trecut peste problemele personale si au marcat istoria. Oameni politici, artisti si cercetatori: descopera destinul acestor bolnavi celebri.
Beethoven, compozitorul genial si surd
Povestea vietii sale
Ce poate fi mai ingrozitor pentru un muzician decat sa devina surd? Aceasta este drama teribila a celebrului compozitor si interpret german Ludwig van Beethoven, care a surzit inainte sa atinga varsta de 30 de ani.
Nascut in 1770 intr-o familie de muzicieni, Ludwig isi arata talentul pentru pian chiar inainte sa stie sa scrie sau sa citeasca. Foarte repede, el se impune in fata marilor compozitori din acea vreme si ajunge sa cante pentru curtea regala.
La sfarsitul anilor 1790, auzul sau incepe sa se deterioreze, devenind complet surd in timp ce compune Simfonia a 9-a, cunoscuta pe plan mondial, devenita astazi imnul Uniunii Europene.
El incearca sa-si ascunda handicapul in fata cunoscutilor, insa boala il izoleaza si ajunge sa comunice prin scris. In acele vremuri, nu existau specialisti ORL, ci doar medici generalisti care au observat o legatura intre surditatea sa si crizele frecvente de diaree.
Unii doctori il suspectau de sifilis, si surditatea sa ar fi putut fi o complicatie a sifilisului. Beethowen moare in 1827, la funeraliile sale asistand mai mult de 20 000 de persoane.
Ce este surditatea?
Exista multe cauze si boli ce pot explica surditatea. In marea majoritate a cazurilor, ea se datoreaza imbatranirii urechii (presbiacuzie). Surditatea poate aparea si in urma unei malformatii congenitale, cauza destul de rara. Ea apare de obicei in urma unei complicatii ale altei boli, cum ar fi otita, sau in urma unui traumatism fizic important.
Oricare ar fi cauza, bolile urechii si ale gatului au devenit astazi o specializare aparte a medicinei si au fost realizate numeroase progrese: aparate auditive din ce in ce mai performante si mai discrete permit un auz corect. Pe scurt, Beethoven n-ar fi trecut prin acest calvar daca s-ar fi nascut doua secole mai tarziu.
Cum a influentat boala viata sa de artist
Beethoven traia de pe urma urechii sale si a darului sau pentru muzica, de aceea a simtit din plin consecintele surditatii. Pianist virtuoz, el a trebuit sa-si abandoneze activitatile de interpret si de sef al orchestrei. In schimb, el nu a uitat notele si sunetul lor si a compus, numai din memorie, piese muzicale inegalabile, recunoscute astazi pe plan mondial. Beethoven s-a concentrat doar asupra compusului, restul din arta muzicii devenind pentru el un domeniu inaccesibil.
In continuarea ciclului denumit "Bolnavi celebri", vei mai citi despre: poliartrita reumatoida care a chinuit-o pe Edith Piaf , maladia Addison careia i-a facut fata John Kennedy si anemia aplazica ce i-a adus sfarsitul omului de stiinta Marie Curie .
Alte articole despre