Cauze surprinzatoare ale pierderii simtului mirosului
history_edu ele.ro calendar_month 08 Mar 2012, 15:57
Mirosul este unul dintre cele mai importante simturi, care ne imbunatateste calitatea vietii si ne ajuta sa ne bucuram de alimentele pe care le consumam.
Mirosul ne poate salva si viata, atunci cand ne alerteaza despre potentiale pericole, precum fum, incendii, scurgeri de gaze sau alimente stricate.
Simtul mirosului este declansat atunci cand particule microscopice emise de anumite substante, precum parfumuri sau cafea, sunt inhalate cu ajutorul cavitatilor nazale. Celulele trimit apoi un semnal electric catre o zona a creierului. Mirosul este declansat si atunci cand mestecam mancare, prin canalele care conecteaza gura cu nasul.
Acest simt poate fi insa afectat temporar de anumit factori care blocheaza pasajele nazale. Exista insa si situatii in care simtul mirosului poate fi afectat pe o perioada mai mare de timp.
Iata cateva dintre cauzele pierderii mirosului:
Produsele de curatare. Simtul mirosului poate fi afectat in mod grav de produsele de curatenie pentru casa. Solutiile de curatare care contin ingrediente puternice pot afecta celulele senzoriale din nas. Recapatarea mirosului depinde de gradul de expunere la aceste substante. In anumite cazuri, pierderea mirosului poate fi permanenta.
Diabetul . Distrugerea nervilor, una dintre complicatiile diabetului, este asociata cu dureri si paralizarea temporara a mainilor si picioarelor. Acest simptom se poate insa extinde si la nervii senzoriali din cavitatea nazala care controleaza mirosul.
Sarcina. Peste 30% dintre femeile insarcinate se confrunta cu pierderea simtului mirosului, care insa reapare dupa nastere. Acest simptom este mai des intalnit in al doilea si al treilea trimestru de sarcina. Acest fenomen este cauzat de cantitatile mari de hormoni estrogeni produse de organism. Estrogenul in cantitati mari stimuleaza circulatia sangelui in organism, astfel ca vasele de sange din nas se umfla si blocheaza caile nazale.
Medicamentele pentru tensiune. Functionarea inimii poate fi imbunatatita cu ajutorul medicamentelor pentru tensiune, insa acestea pot avea efecte secundare, printre care si pierderea temporara a mirosului.
Infectiile dentare. Netratate, infectiile si problemele dentare pot duce la pierderea mirosului. Aceste infectii apar atunci cand bacteriile ajung la dinti si gingii. Aceste bacterii pot ajunge si in sinusuri, unde porduc inflamatii si febra, care afecteaza simtul mirosului.
Deficienta de vitamine. Vitamina B12 joaca un rol important in producerea de celule rosii, insa este importanta si pentru simtul mirosului. Protejeaza nervii care sunt esentiali in transmiterea semnalelor electrice responsabile pentru miros.
Polipii nazali. Sinuzita produce inflamatii, care duc la dureri de cap, febra si pierderea mirosului. Aceste simptome sunt mult mai puternice decat in cazul unei simple raceli. Netratata, sinuzita poate duce la formarea de polipi nazali, care blocheaza caile nazale si respiratorii. Aceasta problema se trateaza cu medicamente cu steroizi, insa in cazuri grave sunt necesare operatiile chirurgicale pentru indepartarea polipilor.
Autor: Mihaela Rotaru
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro
...........................
- person
"an inconatient, nimic nu ia sfarait, nimic nu trece, nimic nu se uita."