Abuzul mental
history_edu ele.ro calendar_month 03 Sep 2008, 10:22
Relatiile abuzive din punct de vedere mental sunt foarte comune. De fapt, multi din "protagonistii" acestor relatii nici macar nu sunt constienti de faptul ca relatia lor ar putea fi clasificata drept abuziva.
Dar, daca abuzul fizic propriuzis nu este prezent nu inseamna ca acea relatie este una sanatoasa. De multe ori, in acest tip de relatie, abuzul ia forma torturii emotionale sau verbale.
Un fenomen normal
Un procentaj destul de ridicat de relatii ar putea fi incadrate intr-una din aceste clasificari, avand in vedere ca multe din evenimentele negative dintr-o relatie urmeaza acest tipar. Motivul pentru care spun ca oamenii s-ar putea nici sa nu fie constienti ca se afla intr-o astfel de relatie este pentru ca multi din factorii negativi inplicati in abuz sunt considerati ca fiind normali. Asta nu inseamna insa ca ar trebui acceptati. Este pur si simplu o stare de fapt ce exista in multe relatii.
Femei abuzive
In ziua de azi, o parere din ce in ce mai extinsa este ca femeile pot fi la fel de abuzive intr-o relatie precum barbatii. Probabil ca aceasta afirmatie a starnit multe indignari. Adica, cand societatea abia a inceput sa ia la cunostinta si sa se implice impotriva abuzului barbatilor, acum venim si spunem ca si femeile sunt la fel de abuzive? Bun, nu ca nu ar exista si acest tip de femei, dar numarul acestora este incomparabil mai redus fata de numarul cazurilor de abuz al sexului masculin la nivelul intregii planete.
Tu esti de vina!
Una din cele mai frecvente conceptii prezente in cadrul relatiilor abuzive este aceea ca femeile poarta toata vina. Spre exemplu, dupa ce un sot si-a imbrancit sotia ranind-o sau rupandu-i bratul, intrebat de ce a facut-o acesta va spune: "este vina ei pentru ca m-a enervat" si in felul acesta el se absolva de orice responsabilitate. Simplu de zis, nu?
Un caz foarte intalnit si care caracterizeaza cel mai bie acest tip de relatii este acela in care, desi barbatul nu este violent fizic, acesta isi tortureaza psihic, constant, partenera, invinuind-o pentru toate lucrurile ce nu merg cum trebuie in relatia lor, inclusiv pentru abuzul in sine. Spunandu-i acestei femei ca nu ea poarta vina pentru comportamentul barbatului, ea te va privi de parca nu ar intelege nimic. Este atat de obisnuita cu tortura pshihica a sotului ei incat nu mai poate discerne intre ceea ce este un comportament normal sau anormal intr-o relatie. "Nu tu esti de vina" va fi pentru ea precum o limba straina, ceva la care nu s-a gandit niciodata si din acest motiv cu atat mai greu de crezut.
Abuzul este indreptatit?
Acesta este unul din aspectele cheie ale relatiilor abuzive mental. Femeia este agresata constant - verbal, psihic, emotional sau fizic - acest lucru punand o amprenta greu de sters pe personalitatea ei si pe capacitatea ei de a rationa. Fiind in permanenta tinta agresiunii partenerului, ajunge sa o accepte si chiar sa creada ca numai ea poarta vina iar abuzul este indreptatit.
Acesta este doar un exemplu care demonstreaza, doar la suprafata, cum cineva se poate juca cu usurinta cu mintea ta si cum te poate manipula, atentand la propria siguranta fizica si emotionala. Cei ce practica acest tip de abuz devin foarte priceputi in manuirea acestor tactici si stiu cat de bine functioneaza.
Alte articole despre