Traditii si obiceiuri de Schimbarea la Fata. Ce este interzis sa faci
Schimbarea la Fata a Domnului, celebrata anual pe 6 august si cunoscuta popular ca Probojenia, marcheaza momentul in care Iisus Hristos si-a dezvaluit natura divina ucenicilor sai, Petru, Iacov si Ioan. In aceasta revelatie, Moise si Ilie, figuri importante din Vechiul Testament, au aparut alaturi de Iisus, discutand despre destinul sau de a se sacrifica pentru mantuirea omenirii.
Aceasta sarbatoare este asociata in traditia populara cu inceputul toamnei, fiind un moment de tranzitie intre anotimpuri.
Se spune ca, in aceasta zi, cerul se deschide pentru o clipa si cei atenti pot vedea lumina divina. Rugaciunile rostite in aceasta zi au o putere speciala, aducand binecuvantare si protectie.
Una dintre traditiile cele mai raspandite este ducerea la biserica a primelor roade ale toamnei, pentru a fi sfintite si impartite cu cei dragi si nevoiasi. In unele regiuni, femeile coc paini speciale, care sunt impartite in familie si oferite ca ofranda la biserica, aducand noroc si belsug in casa. Totodata, se obisnuieste sa se faca pomeniri pentru cei trecuti la cele vesnice, ca semn de respect si amintire.
Se crede ca daca ploua de Schimbarea la Fata, toamna va fi lunga si ploioasa, iar vara incepe sa cedeze locul toamnei. Temperaturile incep sa scada si zilele devin mai scurte, in unele zone putandu-se produce chiar primele brume ale toamnei.
Aceasta sarbatoare este importanta si in calendarul viticol: in aceasta zi nu se munceste si se duc la biserica fructe din noua recolta pentru a fi binecuvantate si impartite. Se spune ca cei care nu respecta aceasta sarbatoare vor fi afectati, fiind „uscati si galbejiti” ca florile ce incep sa se vestejeasca.
De asemenea, se crede ca spalatul hainelor in aceasta zi va atrage paduchi si plosnite.In aceasta zi, se pot gusta boabele de struguri, considerate a avea proprietati vindecatoare, mai ales pentru cei cu intestine sensibile. Conform traditiei, boabele de struguri desprinse din ciorchini poarta numele de „Coliva de struguri” si sunt oferite in memoria rudelor decedate.