De ce se mananca peste de Buna Vestire? Traditii si obiceiuri de Ziua Cucului
Postul Pastelui 2024 a inceput deja, iar astazi 25 martie, crestin ortodocsii celebreaza Buna Vestire. Este si prima dezlegare la peste din Postul Mare.
Cunoscuta in popor si sub numele de Blagoveștenia, Buna Vestire reprezinta praznicul în amintirea zilei în care Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare că vă naște pe Fiul lui Dumnezeu. De asemenea, este prima sarbatoare confirmata in documente dintre sarbatorile Maicii Domnului.
Buna Vestire se mai numeste si Ziua Cucului. Potrivit traditiei, in aceasta zi cucul canta pentru prima oara si anunta vestirea primaverii. Daca auzi insa cucul pe stomacul gol, se spune ca este semn rau: "Cucu-n spate mi-a cântat/ și moartea m-a săgetat!"Exista obiceiul că în aceasta zi să se numere de cate ori cucul își canta numele, număr care ar descoperi cați ani mai avem de trăit.
Flăcăii și fetele îl întrebau pe cuc când se vor căsători: "Cucule voinicule/ Cați ani îmi vei da/ pan’ m-oi însură (marița)?" Daca cucul canta la rostirea acestor cuvinte, inseamna ca acea persoana va trebui sa astepte un an pana la casatorie. Daca el tacea, era semn ca va fi o casatorie grabnica.
De ce se mananca peste de Buna Vestire?
Conform traditiei, se spune ca persoanele care tin Postul Pastelui trebuie sa consume peste de Buna Vestire pentru a-L imita pe Hristos, care a mâncat peşte fript şi fagure de miere la scurt timp după Învierea Sa, ca să-şi încredinţeze ucenicii de acest fapt:
„Iar ei încă necrezând de bucurie şi minunându-se, El le-a zis: Aveţi aici ceva de mâncare? Iar ei i-au dat o bucată de peşte fript şi dintr-un fagure de miere. Şi luând, a mâncat înaintea lor” (Luca 24, 41-43).