De ce s-au produs cutremurele din Gorj. Concluzia specialistilor dupa an de cercetari
Anul trecut in luna februarie au avut loc o serie de cutremure in zona Gorjului. Seismele au luat prin surprindere pe toata lumea, iar specialistii au analizat timp de un an care ar putea fi cauza acestor cutremure in aceasta zona atipica.
Specialistii sustin ca seismele, de 5,2, respectiv 5,7 nu au fost provocate, ci au avut legatura directa cu cele din Turcia.
„În ceea ce priveşte cauza cutremurelor, e adevărat că în primele două săptămâni (după cutremure – n.red.) nu am fost prea fermi în a avea o părere clară, dar ne-a trebuit o perioadă în care să asimilăm ce se întâmplă şi să elaborăm nişte modele.
Primul model, care a şi rămas în picioare (...), privind cauze locale, datorită existenţei unor falii locale într-o zonă pretensionată, ştim că ne aflăm într-o zonă de curbură a Carpaţilor, această zonă nu este doar aşa, o hartă, ci sunt nişte roci care sunt mulate după un arc de cerc să spunem, care începe aici în zona asta şi se termină în Balcani.
Cauzele exterioare sunt influenţele datorate cutremurelor turceşti, în special al cutremurului de 7,8 din sudul Turciei, a cărui energie s-a propagat pe planul de subducţie al plăcii africane, sub placa est-europeană (...).
De pe teritoriul României s-au remarcat staţiile seismice din sudul Carpaţilor Meridionali, respectiv la sud de Târgu Cărbuneşti, în care arată foarte clar că Vrancea nu a fost influenţată, ci această zonă, Vrancea a fost influenţată de cutremurul de 7,5, care a fost după cel de 7,8 (din Turcia - n.red.). (...) Situaţia a fost destul de complicată pentru a fi dată public dintr-odată, neavând niciun argument, în afară de expertiza noastră", a declarat Mihai Diaconescu, specialist al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP).
Recomandari
Newsletter Ele.ro
Incrustatiile Dentare
- person
"Fii pacientul nostru, pentru ca noi cream zambete pentru toata viata!"