Cum se transmite malaria si care sunt simptomele acestei infectii. Doi romani au murit

Cum se transmite malaria si care sunt simptomele acestei infectii. Doi romani au murit
  calendar_month   update 07 Feb 2024, ora: 16:52      
Doi romani au murit in urma infectiei cu malarie. Camelia Tise, cunoscut notar din Cluj si fina primarului Emil Boc, a fost gasita luni decedata in apartamentul sau de catre menajera. Medicii legisti au stabilit ca femeia a murit in urma infectiei cu malarie. Ea fusese in urma cu doua saptamani intr-o vacanta in Zanzibar.

Se pare ca femeia nu si-a dat seama ca are malarie si a confundat infectia cu o raceala. S-a tratat acasa cu paracetamol si vitamina C. Din pacate insa, infectia a evoluat rapid fara un tratament corespunzator, iar organele sale au cedat pe rand.

Care sunt simptomele malariei?

Medicii atrag atentia ca malaria debuteaza exact ca o viroza, cu simptome precum frisoane puternice, febram transpiratie, greata, varsaturi, dureri de cap, dureri musculare, oboseala, dureri in piept, diaree, probleme de respiratie si tuse. Treptat pot aparea convulsiile, starea de sufocare si organismul poate intra in colaps intr-un final.

Cum se previne infectia cu malarie?

Ministerul Sanatatii atrage atentia romanilor care au planificate calatorii in tari tropicale in ceea ce priveste tratamentul pe care trebuie sa il urmeze inainte de astfel de vacante exotice. Pentru a preveni imbolnavirea, trebuie urmat un tratament profilactic, inainte si dupa calatorie.

„Vreau să clarific câteva lucruri. În clipa de față nu există un vaccin împotriva malariei. Profilaxia malariei se face medicamentos. Există anumite medicamente recomandate care se iau profilactic cu puțin timp înainte de călătorie, în timpul călătoriei și după întoarcerea în călătorie. Există o listă a centrelor de vaccinare unde pot fi obținute informații concrete.

Vaccinul este recomandat în unele țări din zona tropicală, vaccinul febrei galbene. Un vaccin care se face odată la 10 ani. Ar trebui să consulte fiecare un medic epidemiolog, infecționist sau chiar medicul de familie. Deplasarea într-o astfel de zonă presupune anumite riscuri.Una este să mergi într-o zonă exclusiv turistică, unde riscurile sunt mai mici, dar sunt oameni care fac excursii pe continent, iar acolo riscurile sunt mai mari. Simptomatologia poate fi asemănătoare cu infecția virală. Discutăm de o boală care în termeni populari se numește "friguri".Febra, frisonul, starea general alterată, nu reprezintă simptome exclusiv pentru malarie. Prezentarea la medic este esențială în astfel de cazuri”, a spus Alexandru Rafila.

În luna ianuarie a anului 2024 au fost raportate nouă cazuri de malarie cu istoric de călătorie în țări endemice de malarie din Africa.Cinci cazuri au istoric de călătorie în Tanzania, Zanzibar, din care două au decedat.


Recomandari

Newsletter Ele.ro

Eu am un catel....
  • person

    "si tu lo crees,es posible!"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right