Cum dezvolti creativitatea copilului: 5 activitati distractive

Cum dezvolti creativitatea copilului: 5 activitati distractive
  calendar_month     photo_camerafreepik.com    
Creativitatea este o calitate care-l ajuta pe copil sa se exprime si sa gandeasca dincolo de bariere. Ea poate fi dezvoltata si stimulata la copii cu ajutorul unor activitati provocatoare si distractive.

Stimularea creativitatii ii ofera copilului posibilitatea de a-si exprima liber gandurile si ideile, de a rezolva probleme si de a se bucura de procesul de invatare si descoperire. Creativitatea il ajuta sa-si imbunatateasca abilitatile de comunicare si exprimare. De asemenea, prin implicarea in activitati creative, copilul invata sa fie mai deschis la experiente noi si sa isi dezvolte increderea in sine si sentimentul de stapanire asupra propriilor capacitati. Mai mult decat atat, creativitatea ii ofera o modalitate placuta si relaxanta de a-si petrece timpul liber. Iata ce activitati poti face cu el, astfel incat sa-i dezvolti creativitatea.

Pictura cu degetele

Pictura cu degetele este o activitate clasica ce ii permite copilului sa se exprime liber, dar si sa experimenteze texturi si culori. Pentru o astfel de activitate, copilul are nevoie doar de hartie si acuarele. Incurajeaza-l sa-si foloseasca degetele pentru a crea opere de arta unice. Poti sa ii oferi sugestii, dar cel mai bine ar fi sa-l lasi sa isi foloseasca imaginatia pentru a picta. In cazul in care nu vrei sa murdareasca prin jurul lui, poti sa-i amenajezi un spatiu cu o protectie peste podea. Daca stai la casa, atunci il poti lasa sa se desfasoare in curte.

Desenul liber si mandalele

Desenul liber stimuleaza creativitatea copilului extrem de bine. Chiar daca nu este pasionat, insista si pune-i mereu la indemana cate o foaie de hartie, creioane sau carioci. In momentele in care se va plictisi de alte activitati, desenul poate fi atractiv. De asemenea, cartile sau caietele cu mandale sunt la mare cautare. Pe langa faptul ca reusesc sa relaxeze copilul, acestea ii stimuleaza si creativitatea. Copilul are libertatea de a alege culorile si nuantele pe care si le doreste pentru a colora formele.

Jocuri de constructii cu obiecte de prin casa

In loc sa folosesti seturi de constructii traditionale, incurajeaza-ti copilul sa creeze structuri neobisnuite folosind obiecte din casa. Spre exemplu, din role de hartie igienica si servetele de bucatarie poate face un robot. Din cutii goale isi poate face o casuta sau un cort, iar din bete de inghetata poate face o rama foto pentru camera lui. Aceasta activitate ii va stimula gandirea si il va incuraja sa gaseasca solutii creative la constructiile in sine.

Teatru de umbre

Teatrul de umbre este o activitate captivanta care ii va permite copilului sa isi puna in valoare imaginatia si sa creeze povesti fascinante. Foloseste o lampa sau o lanterna si monteaza un mic teatru de umbre cu ajutorul unui cearceaf alb sau a unei foi de hartie. Incurajeaza-l pe copil sa inventeze personaje si sa creeze scenarii, iar apoi sa le interpreteze folosind siluetele facute de lumina si umbre.

Jocuri de rol

Jocurile de rol sunt excelente pentru dezvoltarea creativitatii, dar si a abilitatilor sociale ale copilului. Pentru astfel de activitati, poti folosi obiectele de prin casa, precum sortul de bucatarie, daca va jucati de-a bucataria, o carte si un caiet, daca vreti sa aduceti gradinita sau scoala la voi in sufragerie, sau o trusa de jucarie cu instrumente medicale, in cazul in care vreti sa salvati oamenii. Aceste jocuri ii vor permite sa exploreze diferite perspective si sa isi dezvolte empatia si imaginatia.In concluzie, stimularea creativitatii este importanta pentru cresterea si dezvoltarea copilului. Iar activitatile care o consolideaza si o stimuleaza sunt la indemana oricui. Iar, pe langa faptul ca nu sunt costisitoare, sunt si amuzante, provocatoare si distractive.
Recomandari