Ce venituri salariale pot obtine mamele aflate in concediu pentru cresterea copilului?

Ce venituri salariale pot obtine mamele aflate in concediu pentru cresterea copilului?
  calendar_month   update 09 Feb 2022, ora: 17:36     web risco.ro  
Prin intermediul unei analize recente, EY România atrage atenţia asupra unor aspecte de natură financiară care privesc în special mamele aflate în concediu pentru creşterea copilului. Astfel, persoanele care fac parte din categoria menţionată anterior pot obţine venituri de natură salarială pe durata concediului atât timp cât aceste venituri nu depăşesc pragul de 6250 lei pe an.

Aspecte esenţiale privind concediul pentru creşterea copilului

Potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, atât mama, cât şi tatăl (părinţi naturali) pot beneficia de acest drept. Totodată, cu scopul de a spori gradul de protecţie legislativă, concediul și indemnizația de creștere a copilului se pot acorda în aceeaşi manieră şi părinților adoptivi sau tutorilor legali.

În principiu, există două condiții fundamentale ce trebuie îndeplinite pentru a fi antrenată noţiunea de concediu pentru creşterea copilului. În primul rând, părinţii trebuie să fi obținut venituri impozabile timp de 12 luni în ultimii doi ani anterior naşterii copilului preluării tutelei sau adopției. Suplimentar, este necesar ca aceştia să aibă domiciliul sau reședința legală în România, să locuiască împreună cu copilul pentru care se solicită acest drept și nu în ultimul rând, să se ocupe realmente de creșterea minorului.

Dacă ne raportăm la durată, ca regulă, concediul pentru creșterea copilului se acordă pentru o perioadă de maximum doi ani. Excepţia este reprezentată de situaţia copiilor cu handicap, perioada de repaus fiind de cel mult trei ani în acest caz. Un aspect important, pe toata durata concediului, angajatul va primi un ajutor financiar, respectiv indemnizația de creștere a copilului.

Din perspectiva modului de calcul al indemnizației, acesta reprezintă 85% din media veniturilor nete realizate de solicitant în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori nașterii copilului. De asemenea, există anumite limite în stabilirea indemnizației lunare, anume minimă, de 1.250 lei lunar și maximă, de 8.500 lei.Citeste continuarea pe risco.ro
Recomandari

Newsletter Ele.ro

Varsta si sexualitatea alergand prin ploaie
  • person

    "despre sex si sexualitate, cu imaginati si intelepciune"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right