5 idei simple pentru a stimula creativitatea copiilor

5 idei simple pentru a stimula creativitatea copiilor
  calendar_month     photo_cameraShutterstock    
Dezvoltarea copiilor a fost si inca este studiata cu foarte mare atentie de catre specialisti. Evolutia accelerata si cresterea, din toate punctele de vedere, trebuie sustinute cu ajutorul factorilor externi.

Stimularea corecta a celor mici si incurajarea lor sa experimenteze in siguranta sunt unele dintre cele mai folosite metode pentru ca dezvoltarea sa fie una corecta. Asa cum fiecare copil este unic, la fel si preferintele pot fi diferite de la caz la caz.

Este insa important sa ii prezentam copilului optiunile si sa il lasam pe el sa decida ce vrea si ce nu, mai ales cand este vorba de creativitate. Avem la dispozitie instrumente pe cat de simple, pe atat de eficiente, pentru o dezvoltare armonioasa. Iata mai jos doar cateva dintre ele.

1. Muzica

O multitudine de variante pot fi alese atunci cand vine vorba de muzica. In primul rand, este vorba despre ce aud cei mici, care pot fi expusi cu moderatie si la muzica pentru copii si la cea clasica, totodata.
Totusi, este si mai mare impactul pozitiv atunci cand ei sunt cei care fac propriu-zis muzica. Pentru asta, niste instrumente muzicale pentru copii sunt perfecte, potrivite varstei lor si adaptate posibilitatilor pe care le au.

Instrumentele muzicale sunt usor de folosit, nu sunt prea grele si vin cu modele frumoase, colorate si atractive. Nu este necesar ca cei mici sa cante corect, ci mai degraba sa gaseasca atractiv intregul proces de descoperire al sunetelor.

2. Culori

Ne distram de regula pe seama faptului ca femeile percep culorile total diferit de barbati si mult mai detaliat. Totusi, este normal sa fie asa, dar copii au potential nelimitat in a intelege si distinge diferentele.

Nu vorbim despre nuante cu care sa incarcam mintea celor mici, ci de faptul ca este recomandat sa facem asocieri intre obiecte de aceeasi culoare, pentru ca ei sa invete mult mai usor ce reprezinta fiecare. Astfel, vor incepe usor usor sa isi formeze propriile idei si povesti, dezvoltand astfel o imaginatie bogata.

3. Carti

Cartile dedicate copiilor sunt concepute tocmai pentru a stimula imaginatia si creativitatea si pentru a trezi interesul. Cei mici sunt atenti la detalii pe care adultii cu greu le percep uneori. Tocmai de aceea este bine sa ii lasam sa frunzareasca singuri si sa schimbe cursul povestii, dar si sa le citim povestea de seara, daca isi doresc acest lucru.

Povestile au un rol esential in recunoasterea diferentelor dintre bine si rau, iar copiii vor invata sa faca diferentierea corect in viata de zi cu zi. Mai mult, binele care mereu invinge ii va convinge de care parte a barierei este indicat sa fii.

4. Jocuri simple

Chiar si atunci cand sunteti in masina, sunt joculete salvatoare care fac timpul sa treaca mai repede si stimuleaza atentia celui mic. Indiferent daca gasiti in drumul vostru obiecte care incep cu aceeasi litera sau care au aceeasi culoare, jocul va tine copilul atent, ii va consuma si din energie si ii va contura mult mai bine orientarea.

In plus, jocurile simple (cucu-bau daca sunt mai mici) sau chiar constructiile din cuburi sau puzzle-urile (pentru copii de varsta mai mare) sunt perfecte pentru a-i ajuta la a-si canaliza bine energia si rabdarea. Bineinteles ca nimic nu se compara ca jocurile din trecut, deci daca o gasca de copii joaca de-a v-ati ascunselea sau prinsa, fara indoiala ca cel mic se va potrivi perfect in peisaj.

5. Exercitii de imaginatie

Cu o simpla plimbare in natura poti forma cadrul perfect pentru ca cel mic sa isi exerseze imaginatia. Descoperiti impreuna ce forme ascund norii sau cum ar amplasa ei un parc, daca ar putea. Principiul ca totul este posibil are prioritate in acest caz.

Uneori, cei mici vad detalii pe care noi le percepem mai tarziu, asadar este bine sa nu ii contrazicem nici macar cand au spus ca au vazut un dinozaur dupa colt.

Toate aceste instrumente simple, pe care uneori oricum le folosim fara sa le constientizam importanta, aduc un aport imens la dezvoltarea copiilor. Fiecare zona dezvoltata (imaginatie, inteligenta emotionala, creativitate) contureaza comportamentul si inclinatiile viitoare ale copilului. Tocmai de aceea el trebuie sa aiba posibilitatea de a alege si este indicat sa ii fie puse la dispozitie o varietate de oportunitati, adaptate varstei si puterii sale de intelegere.


Recomandari