3 metode prin care iti poti invata copilul sa devina independent financiar

3 metode prin care iti poti invata copilul sa devina independent financiar
  calendar_month        
Independenţa financiară se dobândeşte printr-un comportament sănătos şi echilibrat în privinţa banilor, care se învaţă încă de la cele mai mici vârste. Un copil educat din acest punct de vedere va putea să-şi gestioneze mai bine banii pe care îi primeşte de la părinţi şi pe care, mai târziu, îi va câştiga prin forţe proprii.

După cum se ştie, programa românească nu include ore de educaţie financiară, cel puţin nu în şcolile publice, de aceea responsabilitatea formării micuţilor în această direcţie le revine părinţilor. Vestea bună este că în ziua de astăzi aceştia dispun de diferite resurse, oferite în special de mediul online, cu ajutorul cărora să-i îndrepte pe cei mici în direcţia cea mai bună, spun specialiştii de la Financer.

Puşculiţa, prima etapă în abordarea economiilor

Primul lucru pe care trebuie să-l facă părinţii pentru a-i ajuta pe copii să-şi descopere independenţa financiară este banală puşculiţa, cu care şi părinţii din generaţiile mai vechi îşi educau financiar copiii, uneori poate fără să realizeze că fac acest lucru.

Puşculiţa are un rol foarte important, tocmai pentru că îi învaţa pe copii să pună bani deoparte, puţin câte puţin, de fiecare dată când primesc diverse sume de la părinţi şi rude. În acest mod, ei descoperă importanta economisirii şi pun bazele unei atitudini sănătoase, din punct de vedere financiar. În momentul în care îşi setează un obiectiv pe termen mediu său lung (achiziţia unei jucării costisitoare, spre exemplu) şi strâng bani în acest scop, ei vor înţelege că este esenţial să fie răbdători, perseverenţi şi chibzuiţi pentru a-şi atinge ţelul.

Oferirea lunară a unei sume de bani

Dacă puşculiţa poate fi introdusă încă de la vârsta de 3-4 ani, următoarea etapă, cea prin care părinţii le pot da bani pe mâna copiilor, este recomandată de la vârsta şcolară. De ce? Pentru că este important ca aceştia să ştie să calculeze, pentru a putea ţine evidenţa în mod corespunzător.

Suma poate fi una modica, pe care copilul să o primească lunar, iar părinţii pot da chiar sfaturi despre cum să fie gestionaţi banii: o parte pentru cheltuieli importante, pe termen scurt şi o parte pentru economii (pentru o tabără, pentru o haină scumpă şi mult dorită, pentru un joc pe calculator etc.).

Cursuri de educaţie financiară

Tot de la vârsta şcolară se recomandă introducerea unui curs opţional de educaţie financiară. De regulă, instituţiile de învăţământ public nu au prevăzute astfel de opţionale, dar există varianta atelierelor particulare sau a cursurilor de pe internet. Copiii sunt foarte atraşi de tehnologie şi de internet, iar folosirea acestora într-un mod educativ este de dorit. În acest fel, informaţiile vor fi asimilate mai uşor, ajutate de suportul cu „lipici” la copii, dar şi de grafică.În concluzie, pentru a deveni adulţi responsabili, este nevoie ca micuţii să dobândească obiceiuri sănătoase din punct de vedere al gestionarii banilor. Se pot găsi mai multe idei aici pentru o educaţie financiară bună încă de la cele mai mici vârste. Astfel, copiii vor fi mai independenţi, iar părinţii mai mulţumiţi.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

doza de ras 25 iulie
  • person

    "zambeste,maine va fi mai rau!"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right