5 sfaturi surprinzatoare. Cum iti determini copilul sa iubeasca scoala

history_edu redactia ele.ro calendar_month 26 Aug 2016, 09:00 update 25 Aug 2016, ora: 21:28 photo_cameraFoto: shutterstock.com Billion Photos
Fiecare parinte isi doreste tot binele din lume pentru copilul sau, sa iubeasca scoala si sa aiba rezultate academice deosebit de bune, insa realitatea este, uneori, altfel decat si-ar dori sa fie.
Nu toti copiii adora sa mearga la scoala, iar unii dintre ei sunt departe de a fi silitori. Exista, insa, o serie de strategii pe care parintii carora le pasa de rezultate scolare ale copiilor lor le pot aplica pentru a-i determina pe cei mici sa fie mult mai implicati in activitatile scolare si sa performeze mai bine la invatatura:
1. Cumpara-i tot ce are nevoie. Si nu oricum!
Daca vrei ca activitatile scolare sa fie o placere pentru copilul tau, si nu o corvoada, cumpara-i tot ce are nevoie pentru scoala, de la ghiozdan si rechizite, pana la manuale si caiete. Insa nu lua primele lucruri care-ti pica in mana, ci cauta acele obiecte pe care copilul tau le va folosi cu mare placere. Spre exemplu, priveste cum arata aceste caiete scolare "> caiete scolare" target="_blank" rel="noreferrer noopener">>caiete scolare" target="_blank" rel="noopener noreferrer">caiete scolare "> caiete scolare, pe care fiecare copil ar fi incredibil de incantat sa le detina si sa le foloseasca. Fa alegeri inteligente pentru cel mic si nu uita ca aspectul conteaza intotdeauna.
2. Fii tu insati un model pentru copil
Copiii sunt ca un burete si absorb o mare parte dintre comportamentele parintilor lor. Modul in care tu te raportezi la sarcinile tale zilnice va deveni un model pentru copilul tau, iar el se va comporta in mod asemanator cu sarcinile sale scolare. Perseverenta de care tu dai dovada in viata de zi cu zi l-ar putea molipsi si pe el. In fond, cata credibilitate are un parinte care-i pretinde copilului sa faca ceea ce el insusi nu reuseste?
3. Nu iti „taxa” copilul atunci cand greseste
Relatia dintre tine si copilul tau este esentiala pentru succesul sau scolar. Daca ii inspiri teama si nu un sentiment de sprijin si prietenie, el va evita sa iti spuna atunci cand greseste, nu va avea cu tine o relatie deschisa si nu vei sti niciodata ce se intampla cu el la scoala. Vei afla vestile bune si vestile mai putin bune de la sedintele cu parintii. Daca il ajuti atunci cand greseste, ii explici cum ar fi putut proceda altfel si il faci sa simta ca esti alaturi de el, copilul iti va spune intotdeauna ce probleme are, iar tu vei afla daca se confrunta cu situatii neplacute la scoala. Nu poti rezolva niciodata astfel de situatii decat daca stii de existenta lor.
4. Implica-l pe cel mic in activitati extrascolare
Scoala nu se rezuma la un anumit numar de ore petrecut in clasa. Incearca sa-ti implici copilul si in activitati extrascolare, indeamna-l sa practice un sport sau sa participe la diferite ateliere de creatie. In acest fel, sansele ca cel mic sa-si descopere noi abilitati si sa aiba o mare stima de sine cresc considerabil.
5. Nu-ti suprasolicita copilul
De multe ori, programa scolara este suprasolicitanta pentru copii. Daca, pe langa orele petrecute la scoala, copilul este ocupat aproape non-stop cu teme, meditatii si tot felul de alte activitati pe care i le-ai impus, sunt sanse mari ca el sa prinda repulsie fata de tot ceea ce tine de scoala. Copiii au nevoie de timp liber, trebuie sa se joace si sa se relaxeze. Daca un adult munceste 8-9 ore pe zi, cum te poti astepta ca un copil sa lucreze mai mult de atat? Daca vrei sa-l implici si in alte activitati decat cele legate strict de scoala, ajuta-l sa-si descopere pasiunile. In acest fel, cel mic nu va privi activitatile respective ca pe o corvoada, ci ca pe ceva foarte placut, care-i ofera energie si buna dispozitie.