5 lucruri de facut daca esti la prima sarcina

Dacă te afli la prima ta sarcină, să știi că te așteaptă o călătorie cu bucurii, dar și cu griji. Pentru că nu-ți va fi mereu ușor, iar diversele stări psihice și fizice te vor copleși, ți-am detaliat cinci lucruri pe care să le ai în vedere în cele nouă luni de sarcină.
1. Este timpul să odihnești suficient
Sună logic, pentru că te vor aștepta, imediat după nașterea bebelușului, multe luni cu un somn scurt și, bineînțeles, deloc odihnitor. Dincolo de orele de somn, combină perioadele de mișcare cu cele de repaos. Este timpul să te bucuri și de plăcerile de care îți va fi dor după cele nouă luni, cum ar fi momentele în care poți să citești o carte sau să vezi serialele preferate. Profită de toate astea acum.
Ca să reușești să te odihnești, trebuie să lași cât mai mult stresul deoparte. Mania cumpărăturilor pentru cele necesare creșterii bebelușului ar trebui domolită în primul rând cu documentare și răbdare în alegerea celor mai potrivite și utile produse. Vei avea destul timp pentru a pune treptat totul în ordine, așadar nu sta ziua și noaptea să te gândești doar la asta.
2. Ia doar medicamentele recomandate de medic
Dacă înainte de a rămâne însărcinată luai tot felul de medicamente, pe bază de prescripție medicală sau fără, acum trebuie să fii foarte atentă la fiecare pastilă administrată. Partea bună este că există multe pastile care sunt special concepute pentru femeile însărcinate, însă și acestea trebuie recomandate de medicul tău obstetrician. Specialistul îți poate recomanda alternative fără risc la medicamentele pe care le luai în mod obișnuit, cât și vitamine prenatale care să se potrivească cel mai bine cerințelor organismului tău.
3. Informează-te din surse de încredere
Odată confirmată sarcina, vei avea mai tot timpul tendința să cauți tot felul de informații pe internet despre evoluția acesteia și îngrijirea nou-născutului. Nu este un lucru rău să faci asta, dar îți poate dăuna dacă sursele găsite nu sunt de încredere. Verifică informațiile înainte să le consideri relevante pentru tine, pentru că o parte dintre ele nu li se aplică tuturor gravidelor.
Cel mai recomandat este pui întrebări medicului obstetrician cu care vei colabora pe toată perioada sarcinii și la naștere. Totodată, caută informații în cărți specializate, forumuri și grupuri de mămici care își împărtășesc experiențele sau bloguri de clinici cu renume în domeniul medical. În plus, recomandăm să faci diverse cursuri cu adevărat utile, cum ar fi cele de puericultură sau de alăptare.
4. Pregătește-te din punct de vedere mental
„Gândește pozitiv” este îndemnul care se va regăsi pe buzele tuturor celor apropiați, și nu numai, însă nu de fiecare dată va funcționa. Este perfect normal să se întâmple asta.
Pregătirea mentală o poți face stând de vorbă deschis cu soțul sau mama, iar dacă nu te liniștești suficient, ceea ce nu trebuie să te frustreze, apelează cu încredere la o consiliere psihologică. Aceasta te va ajuta să înțelegi mai multe procese care se întâmplă la nivel cerebral din cauza schimbărilor hormonale și a diverselor temeri legate de sarcină și de creșterea bebelușului tău.
Un rol esențial în acest sens îl are inclusiv medicul tău obstetrician, care ar trebui să fie empatic și să te încurajeze de fiecare dată. Va conta foarte mult pentru starea ta de spirit.
5. Pleacă în minivacanțe prin țară
Pentru că poți avea diverse stări de disconfort sau senzații de greață, cel mai bine este să călătorești în locuri liniștite pe care le găsești și la noi în țară. Stresul unui drum în străinătate poate fi prea mare pentru a-l duce împreună cu momentele mai puține plăcute, care pot apărea de la o zi la alta, în timpul celor trei trimestre de sarcină.
Că tot am menționat de ele, odată cu venirea ultimului trimestru de sarcină, ar fi ideal să nu mai pleci la distanțe foarte mari de locuința ta.
Toate aceste bune practici te vor face să vezi altfel perioada prin care treci. Cu răbdare, încredere și sprijin, toate schimbările vor veni, într-un final, cu bucuria mult așteptată!