Cum sa-ti inveti adolescentul sa nu cada prada cheltuielilor impulsive, fara sa-l limitezi financiar
Educația financiară a adolescenților este esențială pentru dezvoltarea lor și pentru obținerea independenței financiare în viitor. Totuși, mulți părinți evită să discute cu ei despre bani, temându-se să pară prea rigizi sau prea didactici.
Însă, cu puțină creativitate, îl poți învăța pe copilul tău despre valoarea banilor într-un mod relaxat, fără să simtă că-i impui limite financiare. Descoperă, în continuare, câteva strategii practice pe care le poți pune în aplicare.
1. Oferă-i o libertate financiară „controlată”
Una dintre cele mai bune modalități de a-i asigura adolescentului tău un start în gestionarea banilor este să-i oferi un card bancar dedicat minorilor. Un card copii de acest tip îl poate învăța cum să își administreze banii în mod responsabil, cum să economisească și cum să urmărească fiecare tranzacție. În plus, tu vei avea control asupra limitelor de tranzacționare și vei putea observa cum se descurcă în lumea reală. Dacă e cazul, poți chiar să închizi sau să blochezi cardul din HomeBank.
Pentru început, poți să-i transferi o sumă de bani prestabilită pentru fiecare săptămână. Apoi, în funcție de cum gestionează banii, poți decide să-i transferi bani pe perioade mai lungi de timp, astfel încât el să aibă mai multă flexibilitate în gestionarea lor.
2. Fii un exemplu prin propriul comportament financiar
Știi deja că adolescenții sunt influențați foarte mult de ceea ce văd acasă. Așadar, ca să te asiguri că gestionează cât mai eficient banii din contul său, asigură-te că ești un exemplu prin propriul tău comportament financiar. Dacă tu vorbești deschis despre bugetul familiei, despre economisire și despre deciziile financiare importante, el va învăța indirect aceste lecții. Fă-l să înțeleagă că fiecare cheltuială contează, că bugetul lunar este limitat și că deciziile financiare sunt importante. Împărtășește momentele în care economisești pentru ceva semnificativ sau când alegi o opțiune mai accesibilă, fără a face risipă.
De exemplu, puteți planifica împreună achiziții mai mari, cum ar fi o vacanță pentru toată familia, iar în acest proces explică-i cum economisești pentru a te asigura că vacanța va avea loc.
3. Încurajează-l să-și stabilească propriile obiective financiare
După ce îi vorbești despre importanța obiectivelor și îi povestești despre ce faci tu pentru a le îndeplini pe ale tale, ajută-l pe adolescentul tău să înțeleagă importanța setării obiectivelor sale proprii. Poți începe prin a-l îndruma să-și stabilească propriul obiectiv financiar, cum ar fi să strângă bani pentru o bicicletă, un gadget sau o excursie. Explică-i că atingerea acestui obiectiv necesită disciplină, iar fiecare sumă economisită îl aduce mai aproape de scopul lui.
Iată câteva acțiuni pe care le puteți pune în practică:
- Stabiliți suma de bani de care are nevoie pentru a-și îndeplini obiectivul și mai apoi împărțiți valoarea pe mai multe luni, în funcție de termenul ales de el;
- Încurajează-l să aloce o parte din bugetul lui lunar pentru economii. Ajută-l să înțeleagă că plăcerile de moment care nu aduc o valoare adevărată stilului său de viață nu sunt la fel de importante ca obiectivele pe termen lung;
- Oferă-i recompense pentru anumite sarcini pe care le face acasă. Stabiliți împreună care sunt aceste sarcini și cât de frecvente să fie, și oferă-i o anumită sumă de bani de fiecare dată când le îndeplinește. Astfel, va învăța mai bine despre valoarea banilor și va aprecia mai mult momentul în care își va îndeplini obiectivul.
În concluzie, secretul în ceea ce privește educația financiară a celui mic constă în oferirea unui echilibru între libertatea sa financiară și responsabilitatea personală, prin exemple și încurajarea unui dialog deschis. În loc să impui restricții financiare, este esențial să-l ajuți să înțeleagă valoarea banilor, impactul deciziilor sale și importanța unui buget planificat.
Recomandari
Newsletter Ele.ro
Dragostea online capcana sau sansa vietii tale
- person
"fericirea depinde doar de noi"