Cum scapi de matreata: simptome, cauze si tipuri de sampoane
Dacă te confrunți cu scuame și mâncărimi la nivelul pielii capului, cu siguranță te întrebi frecvent cum scapi de mătreață. Simptomele se pot agrava în lunile reci ale anului și la începutul primăverii, când schimbările prin care trece corpul sunt mai stresante.
Mătreața, cea mai cunoscută problemă a pielii capului, nu reprezintă o amenințare pentru sănătate, dar este inestetică și creează disconfort. Nu are legătură în mod special cu regulile de igienă, nici cu vârsta ori sexul, ci cu alte cauze pe care le vom prezenta în continuare.
Citește ce simptome are mătreața, care sunt cauzele ei, dar și ce tipuri de șampoane te pot ajuta să o ții sub control.
Simptomele mătreții
Mătreaţa are următoarele manifestări: descuamarea pielii capului (cruste sau fulgi albi ori gălbui), mâncărimi, senzație de usturime și inflamația pielii. Apare la nivelul pielii capului de cele mai multe ori, însă există cazuri când apare și la nivelul urechilor, al sprâncenelor, al bărbiei și chiar al pieptului.
Cauzele apariției mătreții
De ce apare și cum scapi de mătreațăsunt probabil principalele întrebări pe care ți le pui atunci când ești nevoit să o scuturi iar de pe hainele tale. Principala cauză a mătreții o reprezintă înmulțirea excesivă a fungilor de la nivelul scalpului. Ciuperca Malassezia se află în mod normal pe pielea capului, iar creșterea ei excesivă duce la apariția mătreții și a iritațiilor.
Alți factori declanșatori sunt sebumul în exces, transpirația, moștenirea genetică, stresul și poluarea. Specialiștii au mai adăugat în ultimii ani acestei liste și alte cauze precum schimbările hormonale, carența de vitamine și minerale (vitamina B2, vitamina B3, vitamina B6 și zinc) și produsele de îngrijire care usucă pielea capului.
Tipuri de mătreață
Există mai multe tipuri de mătreață în funcție de manifestări și de cauze.
- mătreața grasă: apare la persoanele care au exces de sebum
- mătreața uscată: apare pe fondul unei pieli uscate și deshidratate și se manifestă mai mult în perioadele reci ale anului
- mătreața fungică: este provocată de ciuperca numită Malassezia Furfur
- mătreața cauzată de psoriazis: afecțiunea poateprovoca înmulțirea celulelor pielii cu până la 10 ori mai rapid decât în mod normal
- mătreața cauzată de dermatita seboreică: este o formă mai agresivă având simptome mai accentuate (cruste albicioase uscate sau grase și suprafețe cutanate iritate și roșii, mâncărimi). Afecțiunea se poate întinde de pe scalp și pe alte zone ale corpului precum: sprâncene, obraji, bărbie, ceafă și piept.
Mai multe detalii despre tipurile de mătreață citește aici.
Cum scapi de mătreață: tipuri de șampoane bune
Dacă te întrebi cum să scapi de mătreață rapid, află că primul pas pe care trebuie să îl faci este să îți schimbi rutina de îngrijire. Asigură-te că șamponul pe care îl folosești este produsul de care ai nevoie în această luptă. Un medic dermatolog te poate ajuta să afli ce tip de mătreață ai și să îți recomande exact produsele potrivite pentru problema ta. Vezi aici ce soluții ți-ar putea fi de ajutor.
Șamponul pentru mătreață grasă este recomandat în perioadele în care glandele sebacee au o activitate mai intensă, precum în adolescență ori în momentele mai stresante ale vieții.
Dacă te confrunți cu mătreață uscată, atunci ai nevoie de un produs special conceput pentru această afecțiune a scalpului. Un șampon cu textură cremoasă, care hidratează intens pielea capului este ideal pentru rutina ta de îngrijire.
Folosirea unui șampon antifungic poate fi soluția pentru a stopa înmulțirea fungilor (ciuperca Malassezia). Ingrediente precum sulf, acid salicilic și ketoconazol sunt aliați puternici în lupta dusă împotriva mătreții.
Pentru scalpul predispus la psoriazis este indicat să discuți cu un medic dermatolog care îți poate recomanda un produs destinat acestei afecțiuni cutanate. Este necesar un șampon care să calmeze mâncărimile pielii capului și care să limiteze reapariția plăcilor uscate de pe suprafața scalpului.
Dermatita seboreică de la nivelul pielii capului poate fi controlată prin utilizarea regulată a unui șampon tratament. La început, produsul poate fi aplicat de 2-3 ori pe săptămână, după care, în faza de întreținere, poate fi aplicat doar o dată pe săptămână pentru a preveni reapariția mătreții.
Lupta cu mătreața poate deveni obositoare și stresantă pe termen lung, de aceea este indicat să folosești încă de la început un șampon special conceput pentru problema de care suferi. Produsele dermatocosmetice își dovedesc eficiența chiar de la primele utilizări.
Recomandari
Newsletter Ele.ro
Retete italienesti
- person
""oh, have you seen the muffin man, the muffin man, the muffin man?...""