Doua probleme frecvente ale pielii din jurul ochilor si cum sa le gestionezi

Doua probleme frecvente ale pielii din jurul ochilor si cum sa le gestionezi
  calendar_month     photo_cameraShutterstock    
Pielea din zona ochilor este cea mai vulnerabila si sensibila, fiind prima care da semne de oboseala si de imbatranire prin cearcane, umflaturi ori riduri. Iata mai jos doua dintre cele mai frecvente probleme ale pielii din jurul ochilor si cum sa le gestionezi.

De ce este mai sensibila pielea din jurul ochilor

Pleoapele sunt zone extrem de sarace in glande sebacee si sudoripare. Deci, le lipsesc cele doua componente principale ale peliculei hidrolipidice, sebumul si transpiratia, care le pot proteja de agresiunile externe. Acesta este motivul pentru care pielea din jurul ochilor este mai predispusa la deshidratare si imbatranire. In plus, este extrem de subtire fata de cea de pe restul fetei, favorizand mai mult patrunderea alergenilor, dar si aparitia elementelor subcutanate, de exemplu, vasele fine de sange. De asemenea, nivelul scazut de elastina si de colagen face ca zona sa fie predispusa la formarea de pungi de apa si grasime. Nu in ultimul rand, este o zona foarte solicitata din punct de vedere muscular. Clipitul afecteaza fibrele elastice ale dermului, favorizand aparitia cearcanelor si a umflaturilor, accentuate, la randul lor, de un stil de viata nesanatos, de exemplu, fumatul, lipsa somnului de calitate ori o alimentatie dezechilibrata.

Pleoape cazute

Oferind un aspect trist si obosit, pleoapele cazute pot fi frecvent o sursa de complexe pentru unele persoane. In plus, ptoza palpebrala, termenul medical pentru pleoapele cazute, se accentueaza odata cu inaintarea in varsta. Poate sa afecteze fie una, fie ambele pleoape si poate avea cauze dintre cele mai diverse, de la cele genetice pana la traumatisme si afectiuni oftalmologice. Problema poate sa fie rezolvata chirurgical, prin blefaroplastia superioara, dar totul depinde foarte mult de cauza care a dus la caderea pleoapelor. Cele mai frecvente cauze pentru pleoapele cazute sunt slabirea muschilor responsabili pentru ridicarea lor, deteriorarea nervilor care ii controleaza, slabirea pielii din zona si imbatranirea.

Principalul tratament pentru pleoape cazute este blefaroplastia superioara, care consta in indepartarea excesului de piele si recrearea unui pliu. Interventia chirurgicala poate lumina aspectul ochiului. Incizia se face in pliul pleoapei, firul este ascuns sub piele, deci cicatricea e foarte discreta.

Pungi

O problema care afecteaza atat barbatii, cat si femeile, pungile de sub ochi, sunt, mai degraba, inestetice decat un simptom al unei probleme grave de sanatate. Remediile simple si produsele dermatocosmetice pot ajuta la atenuarea acestora in functie de cauze. Pungile de sub ochi pot fi o neplacere temporara, de exemplu, la trezire, sau permanenta, fiind un semn al imbatranirii. Pungile de sub ochi care apar la trezire sunt cauzate de limfa care este responsabila cu transportul deseurilor din sange si care se poate acumula in pleoapa inferioara. In cazul unor probleme cu circulatia din zona, edemul poate persista. Un stil de viata nesanatos, cu tulburari de somn, oboseala, o dieta dezechilibrata, consum de alcool si fumat, poate cauza aparitia pungilor, insa si anumite boli, precum cele tiroidiene, pot favoriza dezvoltarea lor.

Blefaroplastia inferioara este una dintre solutiile contra pungilor de sub ochi. Prin aceasta interventie chirurgicala, pot fi eliminate excesul de grasime din zona, precum si cel de piele. Exista doua tipuri de tehnici, in cazul excesului de piele, scopul blefaroplastiei fiind de a elimina grasimea si de a ridica epiderma. In acest caz, incizia se face sub gene, iar cicatricea nu va persista mai mult de cateva saptamani. A doua tehnica vizeaza absenta excesului de piele – in general, la persoanele mai tinere – si presupune interventia prin interiorul pleoapei pe cale conjunctivala. In acest caz, cicatricea este invizibila. Contra pungilor de sub ochi exista diverse alte solutii, de la compresele reci la modificarea stilului de viata, cu ameliorarea calitatii somnului si o dieta speciala in care sa limitezi consumul de sare. Aceasta favorizeaza acumularea de apa. In plus, exista numeroase creme si lotiuni care actioneaza contra edemelor. Daca aceste solutii nu au efectele scontate, metoda chirurgicala poate fi singura modalitate de a elimina problema.



Pielea din jurul ochilor este extrem de fragila, iar tratarea din timp a problemelor care apar este cea mai buna modalitate de a preveni agravarea lor.



Recomandari