Top sfaturi pentru ingrijirea corecta a mainilor

Top sfaturi pentru ingrijirea corecta a mainilor
  calendar_month     photo_cameraShutterstock.com    
Mâinile sunt una dintre podoabele femeilor. Cu toate acestea, se întâmplă să ignorăm impactul pe care îl are aspectul mâinilor în viața de zi cu zi, iar acesta este un motiv întemeiat pentru care merită să le acordăm mai multă atenție, iar îngrijirea lor să intre în ritualul zilnic, așa cum se întâmplă cu tenul.

Pielea mâinilor are nevoie de protecție

Diferitele activități din fiecare zi au consecințe asupra pielii mâinilor noastre. Acestea sunt expuse la factori din mediu și intră în contact cu tot felul de substanțe, de la cele prietenoase la cele nocive.

Pe parcursul unei zile, mâinile tale ajung în contact cu apa de diferite temperaturi, cu săpunul și cu diferite alte substanțe. Toate acestea au efect asupra pielii, provocând uscarea și pierderea stratului protector de grăsimi naturale, precum și alterarea microbiomului natural. Efectele sunt multiple: pielea mâinilor se usucă, se ridează, este aspră, capătă o toleranță scăzută la factorii agresivi din mediu, iar riscul de a prezenta iritații de tipul dermatitelor crește.

Soluția preventivă pentru toate acestea este utilizarea unei creme de maini potrivite nevoilor pielii, care să readucă și să mențină la un nivel normal hidratarea și necesarul de grăsimi protectoare. În consecință, crema pentru mâini trebuie păstrată mereu la îndemână și utilizată zilnic, dar și de fiecare dată când simți că pielea mâinilor este uscată și aspră. În felul acesta, mâinile vor fi moi, netede și cu un aspect tânăr mult timp.

Alege atent săpunul de zi cu zi

Săpunul este un aliat și un prieten al sănătății. De fiecare dată când te speli bine pe mâini cu apă și săpun, previi o posibilă infecție virală. Dacă temperatura apei folosite la spălatul pe mâini are o mai mică importanță, deși este de dorit să nu fie una extrem de rece sau extrem de fierbinte, calitatea și tipul săpunului pe care-l folosești sunt esențiale.

Săpunurile solide conțin substanțe care pot avea un efect neplăcut asupra pielii. Este vorba despre compușii chimici, adăugați pentru stabilizare, parfumuri și altele, iar toate acestea le fac mai dure. Săpunurile lichide, tocmai datorită acestei caracteristici, de a fi lipsite de unele dintre substanțele adăugate în cele solide, sunt deseori considerate mai prietenoase cu pielea. Totodată, acestea din urmă pot avea în compoziție mai multe substanțe utile pielii, mai ușor de adăugat și păstrat într-un săpun lichid.

Cele mai bune săpunuri sunt cele moi, deoarece au în compoziție puține substanțe și sunt lipsite de compuși cu rol în conservare, dar și de coloranți și parfumuri. Acestea sunt ideale pentru toate tipurile de piele, fiind chiar necesare pentru pielea sensibilă, care se irită ușor. O soluție la fel de potrivită este să pui în rezervorul de săpun lichid șampon pentru copii, din categoria „fără lacrimi”. Acesta nu irită, protejează pielea și curăță eficient.



Folosește mănuși

Mănușile au scopul de a proteja pielea mâinilor, fie că este vorba despre temperaturi scăzute sau crescute, fie despre unele activități și profesii. Avem nevoie de mănuși iarna, dar și atunci când folosim cuptorul sau manevrăm o tigaie fierbinte sau când ne ocupăm de grădină ori vopsim ceva.
Foarte des, ne implicăm în diverse activități fără a oferi mâinilor noastre protecția de care au nevoie, fapt ce aduce daune importante atât pielii, cât și unghiilor.

Unele meserii cer utilizarea mănușilor în mod constant, așa cum este cazul medicilor, al asistentelor medicale, al celor care lucrează în industria de frumusețe, al celor care pregătesc mâncare și așa mai departe. În esență, orice muncă în care sunt folosite intens mâinile duce la expunere la texturi, suprafețe și materiale aspre, toxice, reci sau fierbinți.

Dacă faci parte din categoria celor care folosesc frecvent mănuși, este bine de știut că mâinile au nevoie de o îngrijire specială, care să acorde atenție atât pielii, cât și unghiilor, rosăturilor, iritațiilor și eventualelor mici leziuni. Aceasta implică o curățare atentă a mâinilor, o igienă corectă a unghiilor și o hidratare corespunzătoare, cu creme de mâini adecvate, cosmetice sau cu scop medicinal.

Rutina de îngrijire a mâinilor ar trebui să facă parte din îngrijirea zilnică a pielii, pentru că utilizarea unor produse adecvate le va menține și frumusețea, și sănătatea.



Recomandari