Cat de sigura este epilarea definitiva. Parerea medicului

Cat de sigura este epilarea definitiva. Parerea medicului
  calendar_month   update 04 Ian 2021, ora: 15:10      
Indepartarea parului cu laserul este una dintre cele mai populare tehnici pentru toate persoanele care isi doresc o solutie de a scapa de par permanent sau pentru perioade lungi. Aceste echipamente functioneaza prin distrugerea foliculilor de par prin procesul numit: fototermoliza selectiva. Cat de sigure pentru sanatatea noastra sunt aceste proceduri, avand in vedere ca sunt totusi recente, explica medicul Irina Cudritchi, specialist dermato-venerologie.

Foarte important ar fi ca inainte de a incepe aceasta terapie pacientii sa constientizeze ca este o procedura ce se face cu un echipament medical si pot aparea anumite efecte secundare pe care ar trebui sa le cunoasca. Astfel ar fi indicat ca pacientii sa recurga inainte la o consultatie dermatologica.

Majoritatea persoanelor ce au efectuat aceasta terapie considera ca epilarea cu laser este sigura si foarte bine tolerata, neexistand riscuri pe termen lung, a precizat medicul. Cu toate acestea, adauga dr Irina Cudritchi (foto), exista riscul aparitiei unor efecte secundare minore, imediat dupa procedura, cum ar fi: pentru cateva zile dupa tratament, pielea poate fi usor mai sensibila si eritematoasa (rosie). Poate aparea un edem perifolicular (se inflameaza pielea in jurul folicului de par).

74749.jpg

Aceste efecte secundare pot dura de la cateva ore pana la 24 de ore. Se poate aplica gheata, la nevoie. Multi pacienti descriu senzatia ca fiind similara cu o usoara arsura solara. Cu toate acestea, procesul in sine nu este dureros.

De asemenea, expertul mentioneaza ca pot aparea si alte efecte secundare, cu o incidenta foarte scazuta insa, printre care: - Cruste, ce pot duce catre fisuri sau cicatrici. Se folosesc pentru repararea pielii creme emoliente fara alcool sau parfum, creme cicatrizante.
- Modificari ale culorii pielii (hiperpigmentari sau hipopigmentari)
- Modificari minore de culoare in zona tratata a pielii. Pielea poate deveni usor pigmentata (pete maronii) sau mai deschise (pete albe). De regula, persoanele cu un fototip deschis sunt mai susceptibile pentru astfel de modificari. Acestea tind sa se estompeze in timp, pielea revenind la coloratia normala, explica medicul.
- Posibile leziuni oculare. Procedura de indepartare a parului implica utilizarea de lasere puternice insemnand ca exista riscul unei eventuale leziuni oculare potential grava, mai ales atunci cand epilarea se face la nivel facial si pacientul nu este echipat adecvat (ochelari speciali).
- Infectii ale pielii. Ca si in cazul altor metode de indepartare a parului (ceara, aparat electric, aparat de ras, epilatul cu zahar) si in epilarea cu ajutorul laserului, daca echipamentul nu este folosit adecvat, poate aparea o infectie.
- Arsuri si vezicule - pot aparea atunci cand laserul nu este setat conform fototipului pe care il are pacientul.

Toate aceste efecte secundare apar atunci cand echipamentul nu este folosit corespunzator sau cand tratamentul nu este adaptat fiecarui pacient. La Illuma Clinique personalizam parametrii echipamentului pentru fiecare pacient astfel incat diminuam sau eliminam complet riscurile de aparitie a unor posibile efecte adverse, setand parametrii in functie de fototipul pielii, densitatea, grosimea si culoarea firului de par, pentru zona tratata, a mai declarat dr Irina Cudritchi, de la Illuma Clinique.



Recomandari