Cum si de ce sa cumperi haine sustenabile?

Cum si de ce sa cumperi haine sustenabile?
  calendar_month        
60% dintre haine sunt fabricate cu materiale pe bază de plastic, cum ar fi nailon sau poliester. [1] Cu fiecare spălare și uscare, mai ales cea din urmă, se desprind microfibre care se deplasează prin rețelele noastre de canalizare și ajung în canalele navigabile. Cercetătorii estimează că jumătate de milion de tone din acești poluanți ajung în fiecare an în ocean. [2] Cu toate acestea, o decizie conștientă de a cumpăra haine sustenabile poate și va face o diferență uriașă atât pentru planetă, cât și pentru oameni. Află în continuare ce sunt hainele sustenabile, de ce este important să le alegi și cum poți sprijini industria sustenabilă de fashion.

În primul rând, ce sunt hainele sustenabile

Moda sustenabilă se referă la îmbrăcămintea concepută, fabricată, distribuită și folosită în moduri care respectă mediul înconjurător. Cu alte cuvinte, a nu utiliza mai multe resurse naturale decât poate planeta să înlocuiască în mod natural și a nu produce niciun lucru pe care planeta nu îl poate reintegra în mod natural.

Pentru ca industria să devină sustenabilă în ansamblul ei, consumatorii trebuie să fie dispuși să plătească mai mult pentru a contribui la această schimbare sau, cel puțin, să nu mai cumpere de la branduri care nu au nicio considerație pentru mediu.

5 sfaturi simple pentru a-ți umple garderoba cu haine sustenabile

Cumpără haine confecționate din materiale naturale

A înțelege care este impactul materialelor asupra mediului este esențial atunci când vine vorba de realizarea unor achiziții mai sustenabile. Regula de bază este să eviți materialele sintetice primare, cum ar fi poliesterul, acrilul, spandexul sau nailonul .

Brandurile sustenabile se concentrează pe calitate, folosind materiale și finisaje făcute pentru a rezista în timp și pentru a fi prietenoase cu mediul înconjurător. De exemplu, blănurile naturale reprezintă un exemplu excelent de utilizare responsabilă și durabilă a resurselor naturale regenerabile. Alte materiale naturale sunt bumbacul, pielea naturală, inul și lâna.

Prin alegerea mărcilor sustenabile care oferă calitate, poți reduce cantitatea de deșeuri, precum și cantitatea de îmbrăcăminte pe care o cumperi (economisind, de asemenea, bani).

Cumpără mai puțin și mai calitativ

Poate că este un clișeu, dar deviza "cumpără mai puțin și mai calitativ" este esențială dacă ne gândim că la nivel mondial se produc anual 100 de miliarde de articole de îmbrăcăminte. Înainte de a face o achiziție, te sfătuim să-ți adresezi 3 întrebări foarte importante:

- Ce cumpăr și de ce?
- De ce am cu adevărat nevoie?
- Îl voi purta de cel puțin 30 de ori?

Piesele de calitate superioară durează adesea mai mult. Verifică execuția hainelor tale. Verifică cusăturile și fermoarele. Cumpără cu gândul la durabilitate, chiar dacă este puțin mai costisitor.

Investește doar în haine care îți plac cu adevărat și care rezistă tendințelor din moda fiecărui an

Nu ține cont de ceea ce îți impun creatorii de modă, ci analizează-ți propriul stil și ceea ce vrei să comunici. Achiziționează piese vestimentare atemporale, care pot trece cu ușurință de tendințele trecătoare ale modei.

Nu doar că te vei bucura de o haină mai mulți ani la rând, dar îți creezi un stil vestimentar sustenabil, care vorbește pentru tine. Investiția în haine bine făcute îți va permite să economisești bani pe termen lung prin faptul că nu va trebui să înlocuiești mereu articolele.

Cumpără de la branduri care repară gratuit sau contra unei sume modice hainele

De obicei, articolele de înaltă calitate beneficiază de garanție pe viață sau sunt fabricate pentru a putea fi reparate. Pe de altă parte, articolele la modă de calitate inferioară sunt concepute adesea pentru a rezista un sezon și pentru a fi aruncate mai apoi.

Susține brandurile care au un impact pozitiv asupra mediului

Alege branduri cu principii sustenabile, care au grijă de mediu, își plătesc corect angajații și sunt transparente în întregul lor lanț de aprovizionare. Asigură-te că te documentezi cu privire la o marcă înainte de a cumpăra de la ea.

În acest mod vei contribui semnificativ la creșterea și sprijinirea companiilor care au grijă de oameni și de planeta noastră, în detrimentul celor care o poluează conștient.

La finalul zilei, schimbările sistemice se pot face doar colectiv, nu individual. Însă, cu cât există mai multe persoane care încep să achiziționeze haine sustenabil, cu atât pot forța industria fashion să schimbe modelul de afaceri actual, bazat pe preț și volum, în loc de calitate și valoare.

Prin puterea ta de cumpărare, poți influența dinamica și traiectoria fast fashion-ului [3]. Alege materiale naturale, calitative, durabile și bucură-te de investiția ta mulți ani la rând, știind că ai făcut alegeri sustenabile.

[1] Igini, Martina. “11 Fast Fashion Facts You Might Not Know.” Earth.org, Earth.org, 21 June 2022, earth.org/fast-fashionfacts/#:~:text=60%25%20of%20Clothes%20Are%20Made,such%20as%20nylon%20or%20polyester. Accesat la 13 Nov. 2022.

‌[2] Mulhern, Owen. “The 9 Biggest Fast Fashion Statistics.” Earth.org, 27 Oct. 2021, earth.org/data_visualization/the-9-biggest-fast-fashion-statistics/. Accesat la 13. Nov. 2022

‌[3] “What Is Fast Fashion and Why Is It so Bad? - Good on You.” Good on You, Good On You, 31 Mar. 2022, goodonyou.eco/what-is-fast-fashion/. Accesat la 13 Nov. 2022.

Recomandari